Προβολείς Home Cinema

Η κινηματογραφική προβολή στο σπίτι σε διαστάσεις άνω το 80” έως και 150”, πριν από μόλις ελάχιστα χρόνια απαγορευτική λόγω κόστους, σήμερα είναι απολύτως προσιτή.

Ξεκινώντας από τιμές ανάλογες τηλεοράσεων 29”, μπορούμε φέρουμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο χώρο της επιλογής μας, σε οθόνες κατά πολύ άνω των 100”. Οι προβολείς εξαιρετικά εύκολοι στη χρήση, σας παραδίδονται άριστα εγκατεστημένοι, γεωμετρικά και χρωματικά ρυθμισμένοι και με μια πλήρως αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων τους, ώστε να απολαύσετε το αμέσως επόμενο λεπτό τη μαγεία του κινηματογράφου στην άνεση του προσωπικού σας χώρου. Δεν είναι υπερβολή ότι θα βρείτε μετά από λίγες θεάσεις αρκετά υποδεέστερη την εικόνα που βλέπετε σε πασίγνωστους καινούργιους κινηματογράφους…

Μάθετε περισσότερα

Οι σημερινοί προβολείς της αγοράς χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα το είδος, της ποιότητας και της πιστότητας αναπαραγωγής. Όσο και αν σας ακούγεται μπερδεμένη η κατηγοριοποίηση τους, στη πραγματικότητα είναι απλούστατη.

Η κατηγορία είδους σήμερα, συμπεριλαμβάνει δύο υποκατηγορίες. Αυτές των αναλογικών και των ψηφιακών. Κάθε μια έχει τις αρετές και τα μειονεκτήματα της, όπως εξετάζουμε παρακάτω.

Οι αναλογικοί προβολείς, που είναι οι πρωτοπόροι της μεγάλης εικόνας, βρισκόμενοι στο απόγειο της εξέλιξης τους, ονομάζονται όπως πιθανώς γνωρίζετε Προβολείς Καθοδικής Λυχνίας (CRT projectors). Έχουν την ίδια τεχνολογική φιλοσοφία λειτουργίας με τις γνωστές τηλεοράσεις που βρίσκονται στο χώρο μας τόσα χρόνια, μόνο που χρησιμοποιούν 3 μικρές «τηλεοράσεις», μια για το κάθε ένα βασικό χρώμα: κόκκινο, πράσινο και μπλε.

Αυτοί με τη σειρά τους χωρίζονται πάλι σε υποκατηγορίες με μόνο κριτήριο το μέγεθος της καθοδικής λυχνίας, και πιο συγκεκριμένα μετρώντας τη διαγώνιο της. Έτσι έχουμε κατηγορίες 7, 8, 9 μέχρι και 12 ιντσών. Μη σας κάνουν εντύπωση τα μικρά νούμερα αφού με κρυστάλλινους οπτικούς φακούς πετυχαίνουμε απολαυστική εικόνα και άνω των 120”.

Οι ψηφιακοί από την άλλη όχθη είναι η νέα γενιά που φυσικά κατέχει και το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς ειδικά λόγω του συνδυασμού χαμηλών τιμών και καλής απόδοσης. Οι ψηφιακοί με τη σειρά τους χωρίζονται σε τύπους ανάλογα με το είδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν. Όλες βρίσκονται υπό διαρκή έρευνα και εξέλιξη και τουλάχιστον μια φορά το χρόνο παρουσιάζεται νέο μοντέλο παραγωγής, άλλοτε με πολλές και άλλοτε με ελάχιστες διαφορές από το προηγούμενο. Αναλόγως τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία λοιπόν, χωρίζονται σε μηχανήματα τεχνολογίας LCD, DLP, LCoS και της νέας τεχνολογίας SXRD.

Η ποιότητα ένα βασικό κριτήριο διαχωρισμού που τοποθετούνται και ζυγίζονται όλοι οι προβολείς, είτε αναλογικοί είτε ψηφιακοί. Διαφέρουν και βαθμολογούνται ανάλογα με τη κατασκευαστική τους ποιότητα, τα επιμέρους υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όπως είδος και εταιρία παραγωγής chipset, οπτικού φακού, πολλαπλασιαστή κ.α.

Αν μπορεί να σας ξενίζουν όλα αυτά ή τα θεωρείτε δευτερευούσης σημασίας καλύτερα να γνωρίζετε ότι κάθε κατασκευαστική εταιρία προβολέων παράγει οικονομικές και ακριβές σειρές που αντανακλούν τη χρήση ή όχι των επιμέρους στοιχείων τους. Οπότε η επιλογή ενός προβολέα με άγνοια των άνω παραμέτρων πιθανότατα να αποδειχθεί δαπανηρή και χειρότερης ποιότητας από κάποια άλλη επιλογή, πιθανότατα και φθηνότερη.

Στη κατηγορία της πιστότητας αναπαραγωγής όλα τα προβολικά κατατάσσονται με βάση το δύσκολο έργο της αντιπαράθεσης της καθεαυτού δημιουργίας του θεάματος που θα κληθούν να αναπαράγουν με βάση αυτό που μπορούν να αποδώσουν. Εδώ η κλίμακα της κατηγοριοποίησης είναι η πλέον σημαίνουσα διότι αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα που ψάχνουμε όλοι μας. Η μεταφορά της κινηματογραφικής εικόνας στο χώρο μας.

Αν λοιπόν ένας προβολέας των 1,000 ευρώ αποδίδει την ίδια ή και καλύτερη εικόνα στην οθόνη με έναν των 10,000 ευρώ, θέλει ρώτημα ποιόν θα επιλέξουμε και αν θα νιώσουμε εξαπατημένοι πληρώνοντας τυχόν τα δεκαπλάσια για ίδια ή και χειρότερη τελική ποιότητα;

Οποίας κατηγορίας και να είναι, όποια τεχνολογική εξέλιξη και αν εφαρμόζει, όποια έξτρα και καλούδια συμπεριλαμβάνει, άνωθεν όλων αυτών ο τελικός κριτής είναι η πιστότητα αναπαραγωγής. Και αυτή θα πρέπει να είναι ο οδηγός της επιλογής μας.

Προβολείς CRΤ: Πλεονεκτήματα

Ασύγκριτη Αναλογία Αντίθεσης.

Οι προβολείς CRT αποδίδουν περίπου τη δεκαπλάσια αντίθεση (contrast) συγκρινόμενοι με τους καλύτερους ψηφιακούς που κυκλοφορούν στην αγορά. Η μέτρηση αναλογίας αντίθεσης τους σε κορυφαίες υλοποιήσεις, πολλές φορές ξεπερνάει τα 30.000:1 και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το εύρος των μετρητικών μηχανημάτων αδυνατεί για την ορθή αποτύπωση του αποτελέσματος. Με τόσο υψηλή αντίθεση, επιτυγχάνεται τέλεια απόδοση του μαύρου, και ακριβέστερη κλίμακα του γκρίζου, λαμβάνοντας ένα αποτέλεσμα ίδιο με την απόδοση του κινηματογραφικού φιλμ.

Μάθετε περισσότερα

Φυσικότατα Χρώματα.

Ηλεκτρονικά κυκλώματα διόρθωσης ελέγχουν ακατάπαυστα τις καθοδικές λυχνίες και διορθώνουν αυτόματα οποιαδήποτε απόκλιση, εξασφαλίζοντας ισορροπημένη μακροχρόνια σταθερότητα. Μια ομοιόμορφη συνισταμένη χρωμάτων πάνω στη κλίμακα του γκρι, εξασφαλίζει εκτός από την ορθή κλίμακα του βαθύ μαύρου έως και του φωτεινού λευκού και σωστή αναπαραγωγή των υπόλοιπων χρωμάτων.

Μερικά μοντέλα επίσης προσφέρονται με έξτρα επιστρώσεις χρωματικής διόρθωσης στους φακούς ή με ειδικά φίλτρα των λυχνιών, που εγγυούνται ότι το τρίγωνο της βασικής χρωματική παλέτας προβολής θα ταιριάζει ακριβώς με τα πρότυπα μετάδοσης CIE/EBU.

Υψηλές Αναλύσεις.

Μέσα από ένα μίτο που αποτελείται από επαγγελματικές καθοδικές λυχνίες, υψηλής καθαρότητας κρυστάλλινα οπτικά και ταχύτατες ηλεκτρονικές κάρτες που ουσιαστικά εξελίχτηκαν για εξιζητημένες βιομηχανικές εφαρμογές, οι προβολείς CRT προσφέρουν αναλύσεις που ξεπερνάνε τα πρότυπα της επερχόμενης μετάδοσης Υψηλής Ανάλυσης των 1920×1080 γραμμών που συγκρίνεται μόνο με παρακολούθηση film 35mm. Το αποτέλεσμα της τόσο υψηλής ανάλυσης, είναι μια μαλακή εικόνα αλλά με απερίγραπτη λεπτομέρεια δίχως ψηφιακό θόρυβο και κόκκο ή κάποια αλλά αρνητικά εφφέ που δημιουργούν τα pixels.

Αυτόματη Σύγκλιση.

Τα τελευταία και προτελευταίας γενιάς μηχανήματα έχουν στο βασικό ή πρόσθετο εξοπλισμό τους, μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης σύγκλισης και γεωμετρίας, ο οποίος μπορεί να τελειοποιήσει γρήγορα οποιοδήποτε σήμα πηγών μας, χρησιμοποιώντας μια μικρή κάμερα CCD με συνδυασμό εξελιγμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.

Εύκολη Χρήση.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες αντιλαμβανόμενες ότι ο νέος χώρος πώλησης τους πλέον είναι οι οικίες, βελτιώσανε σε εκπληκτικό βαθμό την ευκολία χρήσης των μηχανημάτων τους για τους αρχάριους χρήστες, ιδιαίτερα στα τελευταίας γενιάς CRTs. Για παράδειγμα κάθε ρύθμιση που κάνουμε σε διαφορετική πηγή παραμένει μόνο σε αυτή, χωρίς να επηρεάζει αλλά σήματα πηγών και με τη τελειοποίηση της αποθηκεύεται αυτόματα. Τροφοδοτώντας το συγκεκριμένο σήμα της πηγής στο προβολέα, το μηχάνημα αντιλαμβάνεται αυτόματα τη πηγή και γυρίζει στην απαιτούμενη θέση. Όλες οι ρυθμίσεις μπορούν επίσης να κλειδωθούν αποφεύγοντας επιπόλαια λάθη ή κατά λάθος διαγραφές από τρίτους ή παιδιά.

Ευκολία Τοποθέτησης.

Παρόλο το μεγάλο μέγεθος και βάρος του προβολέα μπορεί να τοποθετηθεί σε όποια διάταξη μας εξυπηρετεί, είτε σε ταβάνι, είτε κάτω από τραπεζάκι σαλονιού, είτε μπροστά, είτε όπισθεν της οθόνης. Οι ευκολίες είναι πάρα πολλές αλλά η εγκατάσταση θα πρέπει να ΄ναι μόνιμη.

Ελευθερία Εισόδων.

Πάνω σε ένα προβολέα CRT μπορεί να συνδεθεί απευθείας οποιαδήποτε πηγή έχουμε στη διάθεση μας, από DVD, Video, Laser Disk, παιχνιδομηχανές, κάμερες, δορυφορικά ή επίγεια προγράμματα τηλεόρασης, μέχρι το νέο High Definition VHS.

Σχεδιαστική Απλότητα Και Χιλιάδες Ωρες Ξένοιαστης Λειτουργίας.

Οι προβολείς CRT σχεδιάζονται με θαυμαστή λειτουργικότητα στο πλαίσιο εύκολης συντήρησης για τη περίπτωση κάποιας δυσλειτουργίας. Έχουν παραπλήσια τεχνολογική δόμηση με τους Η/Υ που σημαίνει ότι υπάρχει μια κεντρική κάρτα που πάνω σε αυτή συνδέονται όλες οι υπόλοιπες, από όπου και ελέγχονται ηλεκτρονικά.

Συνήθως υπάρχει και κάρτα βλαβών με φωτεινές ενδείξεις ή με OSD menu, η οποία καταγράφει ποια κάρτα δημιουργεί τη δυσλειτουργία του για την εύκολη εύρεση του προβλήματος. Έτσι σε περίπτωση βλάβης απλώς αντικαθίσταται η συγκεκριμένη κάρτα, ανοίγοντας το εξωτερικό κέλυφος, στη θέση που βρίσκεται τοποθετημένος ο προβολέας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται η πλήρη απεγκατάσταση του και μεταφορά του σε εργαστήριο επισκευών.

Οι ώρες λειτουργίας για την αντικατάσταση των καθοδικών λυχνιών του, συνήθως ξεπερνάνε τις 12,000 όπότε όπως καταλαβαίνετε πολύ δύσκολα θα χρειαστεί να αλλαχθούν από τη χρήση τους με κατά βάση χρήση οικιακού κινηματογράφου.

Η αλλαγή λαμπτήρων σε άλλα προβολικά μηχανήματα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση (περίπου 600€ ανά 1500 ώρες) και δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες βρίσκονται σε αδιέξοδο, μπροστά στη παντελή έλλειψη ακόμη και για μοντέλα μόλις 2 ή 3 χρόνων.

Όπως ίσως συμπεράνατε από τα παραπάνω, κανένας σημερινός προβολέας δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν τελευταίας γενιάς CRT που βρίσκεται σωστά τοποθετημένος και παράλληλα προβάλει σε σωστές διαστάσεις αναλόγως του μεγέθους των λυχνιών του.

Οπωσδήποτε κάποια στιγμή στο μακρινό ή κοντινότερο μέλλον, η τεχνολογία των αναλογικών προβολικών θα προσπεραστεί από κάποια πιο δυνατά ψηφιακά προβολικά, που θα είναι φορτωμένα με υπέρ-δυνατότητες. Σήμερα όμως ένας προβολέας CRT, προβάλει τη κινηματογραφική εικόνα που αναζητούμε για το χώρο μας, με απίστευτη απόδοση, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της.

Προβολείς CRΤ: Μειονεκτήματα

Διαστάσεις και Βάρος.

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτά τα μηχανήματα δεν είναι άλλο από τη διάσταση τους, που δύσκολα μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας ιδιαίτερα σε χώρους που συμβιώνει όλη η οικογένεια. Το μήκος τους πολλές φορές ξεπερνάει το ένα μέτρο και το φάρδος τα 70 εκατοστά. Όπως βλέπουμε δεν είναι και κάτι που μπορούμε να καμουφλάρουμε εύκολα σε ένα μικρό σαλόνι, ιδιαίτερα εφόσον μας ξενίζει η δυναμική του παρουσία.

Μάθετε περισσότερα

Λύσεις «εξαφάνισης» έχουν μελετηθεί και εφαρμοσθεί και πολλές από αυτές κρίνονται απολύτως επιτυχημένες, όπως η χρήση ηλεκτρικού αναβατόριου μέσα σε γύψινη οροφή, η περικύκλωση του μηχανήματος με γύψινο περίβλημα, η τοποθέτηση μέσα σε ειδική κατασκευή για τραπεζάκι σαλονιού ή σε περιπτώσεις μεγάλων χώρων η τοποθέτηση του σε κάποιο υπάρχον δωμάτιο όπισθεν της οθόνης, όποτε και πρακτικά δεν είναι στον ίδιο χώρο.

Όλες αυτές οι λύσεις βέβαια ανεβάζουν το κόστος, αφού φυσικά μιλάμε για ειδικές κατασκευές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες μας. Το βάρος δεν απασχολεί τον ιδιοκτήτη ιδιαίτερα παρά μόνο στη περιπτώση που ο προβολέας βρίσκεται τοποθετημένος σε τραπεζάκι σαλονιού και ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να μετακινηθεί.

Φυσικά για χώρους που έχουν μελετηθεί και παραχωρηθεί μόνο για χρήση οικιακού κινηματογράφου δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, αφού ο προβολέας είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αλίμονο αν δεν τραβάει τη προσοχή μας!

Αισθητική Παρουσία

Μηχανήματα με τόσο όγκο δεν είναι δυνατόν να μην δημιουργούν και αμφιλεγόμενες κρίσεις για την αισθητική τους παρουσία. Ιδιαίτερα παλιότερα μηχανήματα που κατασκευάζονταν με γνώμονα την τοποθέτηση σε χώρους εργασίας, δύσκολα γίνονται μέρος του συνόλου ενός σύγχρονου σπιτιού.

Οι τελευταίες σειρές προβολέων όμως έχουν πολύ υψηλή σχεδιαστική γραμμή και προσωπικά δεν νομίζω ότι η παρουσία τους ξενίζει αισθητικά. Και πάλι όμως με την επιλογή τόσων μεθόδων τοποθέτησης, ουσιαστικά κάτι μεμπτό στην παρουσία τους μπορεί να καλυφθεί με μια έξυπνη διαμόρφωση του χώρου μας.

Δυσκολία Εγκατάστασης

Η δυσκολία της εγκατάστασης είναι γεγονός σε αυτά τα προβολικά, ιδιαίτερα όταν τοποθετούνται σε οροφές. Για παράδειγμα, τα 90 κιλά ενός 9-ιντσου που μαζί με τη βάση ξεπερνάει τα εκατό, δεν μπορούν παρά να τοποθετηθούν σταθερά στο ταβάνι.

Εκτός της ασφάλειας του μηχανήματος, του χώρου και των θεατών, μείζονα ρόλο έχει και η ακρίβεια της τοποθέτησης που ουσιαστικά κάθε χιλιοστό απόστασης από την οθόνη έχει μέγιστη σημασία για το κεντράρισμα, τη δυνατότητα χρήση της μέγιστης φωτεινότητας και ασφάλεια των ηλεκτρονικών του. Επειδή δεν υπάρχει δακτυλίδι ζουμ στους φακούς τους, η απόσταση για το πλήρες γέμισμα του κάδρου θέασης πρέπει να είναι ακριβής.

Φυσικά τα πράγματα είναι αρκετά ευκολότερα στη περίπτωση τοποθέτησης σε τραπεζάκι, αφού μας δίνετε η δυνατότητα να το μετακινήσουμε κατά όλες τις διευθύνσεις. Η τοποθέτηση της οροφής όμως απαιτεί έμπειρα χέρια και μηχανήματα για να πάρουμε τη μέγιστη ασφάλεια σε συνδυασμό με τη καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας που ζητάμε.

Δυσκολία Αρχικής Ρύθμισης

Η εγκατάσταση του μηχανήματος σε συνδυασμό με τη πρώτη τουλάχιστον ρύθμιση θα πρέπει να γίνετε από προσωπικό που να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο. Η πρώτη ρύθμιση απαιτεί τροποποίηση πλειάδας παραμέτρων για να πάρουμε το σωστό αποτέλεσμα στην οθόνη μας, όπως μηχανική σύγκλιση των καθοδικών λυχνιών, κεντράρισμα και ρύθμιση ράστερ και πλαισίου εικόνας, ρύθμιση του αστιγματισμού, ρύθμιση χρωματικής ακρίβειας, γεωμετρική ρύθμιση εικόνας και καταχώρηση πηγών στον προβολέα.

Είναι μια χρονοβόρος διαδικασία που εφόσον όμως τη πρώτη φορά πραγματοποιηθεί σωστά, αφενός θα λάβουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων του προβολέα, αφετέρου οι επόμενες περιοδικές ρυθμίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ εύκολα με τη συνδρομή μόνο του χρήστη. Λάθος αρχική ρύθμιση σημαίνει ότι ο προβολέας ποτέ δεν θα παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητες του και μπορεί να φτάσει μέχρι και στη περίπτωση ανεπανόρθωτης βλάβης των καθοδικών λυχνιών του.

Εξοπλισμός

Η εξέλιξη των μέσων αναπαραγωγής του ήχου και της εικόνας είναι τόσο μεγάλη που εικασίες πάνω στο αποτέλεσμα, είναι απαράδεκτες. Η λειτουργία κάθε συσκευής μπορεί να ελεγχθεί και να ρυθμιστεί για να αποδώσει και το τελευταίο cent που δαπανήθηκε για την απόκτηση του.

Οι συσκευές και τα εργαλεία ρύθμισης της εταιρίας μας είναι η αφρόκρεμα της παγκόσμιας αγοράς. Είναι τα απολύτως κορυφαία παγκοσμίως και η ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολύ περιορισμένη ώστε να δίνουν υψηλή πιστότητα, εξάγοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων των συσκευών σας.

Δεν έχει μπει κανένας περιορισμός στο κόστος απόκτησης τους και με τις συνεχείς αναβαθμίσεις τους απλά βελτιώνουμε το ήδη τέλειο αποτέλεσμα που προσφέρουν. Εισάγουμε απ’ ευθείας από το εξωτερικό και χρησιμοποιούμε οποία νέα συσκευή ρύθμισης παρουσιαστεί με νέα πλεονεκτήματα, για να σας μεταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χώρο σας.

Μάθετε περισσότερα

Η χρήση γεννήτριας γεωμετρικών σχεδίων για την ρύθμιση όλων των σημερινών formats 1.33 1.78 1.85 2.35 2.40 αλλά και όποιων Custom εμείς θελήσουμε είναι ένα όπλο που βοηθάει να πάρουμε κάδρο πλήρης ανάλυσης στην οθόνη μας, χωρίς κομμένες πλευρές και παραμορφώσεις. Χρησιμοποιούμε την καλύτερη γεννήτρια παγκοσμίως, την VP401 της Sencore που δίνει οποιοδήποτε format, σε οποιαδήποτε σύστημα εκπομπής PAL, NTSC, HDTV και μάλιστα σε οποιαδήποτε ανάλυση και ρυθμό ανανέωσης συχνότητας επιλέξουμε.

Ειδικά για τα CRT προβολικά, με το Actas II της γνωστής εταιρίας Barco προσφέρουμε ανεπανάληπτη χρωματική ισορροπία πλήρως αυτοματοποιημένη για όλους τους τύπους της ομώνυμης εταιρίας αλλά και manual για τους υπόλοιπους αναλογικούς προβολείς άλλων εταιριών. Είναι ο απόλυτος χρωματικός αναλυτής που χρησιμοποιεί η Barco στο εργαστήριο της για κάθε ένα μηχάνημα πριν εξέλθει τη πόρτα του εργοστασίου της.

Οι δυνατότητες αυτού του μέσου, ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που ζητάει ακόμη και ο πιο απαιτητικός χρήστης αφού επιφέρει ισορροπία ακόμη και σε προβολείς συνδεμένους Stacked για τέλεια χρωματική σύγκλιση και ισορροπία, ρυθμίζοντας μέχρι και CRΤ Video Walls, διάταξης 12×12!!!!!!! Έχουν εξέλθει από τη πόρτας της Βέλγικης εταιρίας Barco προς πώληση, μόνο 8 τέτοιες συσκευές παγκοσμίως λόγω της εξωφρενικά υψηλής τιμής αγοράς τους, άνω των 15.000 ευρώ και είμαστε οι μοναδικοί κάτοχοι ενός από αυτών στη Ελλάδα.

Με τον επαγγελματικό φασματογράφο και τριχρωματικό αναλυτή της πασίγνωστης Milori, σε συνδυασμό με το καταπληκτικά ακριβές πρόγραμμα χρωματικής ισορροπίας Colorfacts Professional Edition, μπορούμε να δώσουμε τέλεια χρωματική ακρίβεια και ευστάθεια σε όλη τη κλίμακα του γκρίζου. Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα να μετρήσουμε τη χρωματική επάρκεια του μέσου με το γνωστό τρίγωνο CIE, την μέγιστη φωτεινότητα που εκπέμπει η συσκευή, την αληθινή αναλογία του contrast στο χώρο σας αλλά και την ομοιομορφία του λευκού σε όλη την επιφάνεια της οθόνης.

Θα μας δοθούν σε πλήρη διαγράμματα η καμπύλη φωτεινότητας (Gamma curve), η θερμοκρασία σε όλη τη κλίμακα του γκρι και η χρωματική ισορροπία των τριών χρωμάτων που το συντελούν.

Τα Test Pattern DVDs είναι τα κορυφαία κάθε συστήματος εκπομπής, όπως το Disk Video Essentials, το Avia Pro και το Peter Finzel’s Test Disk.

Τέλος με τη χρήση του CRT Rejuvenator CR7000 της Sencore, ξαναδίνουμε ζωή και χρώματα μετά από πολύωρες θεάσεις στον αναλογικό προβολέα σας. Το CR7000 είναι ένα εκπληκτικό μηχάνημα που εκτός της διάγνωσης βλαβών στις λυχνίες, που αναμφίβολα είναι το πιο νευραλγικό τμήμα των προβολέων CRT, καθαρίζει και την αντίσταση εκπομπής των ηλεκτρονίων σε κάθε μια λυχνία ξεχωριστά, οι οποίες κατά την εκπομπή τους συσσωρεύουν υπολείμματα και επικαθήσεις, ξαναδίνοντας έτσι ζωή και χρώματα στο πανί της προβολής σας, δίχως να χρειαστεί να τις αντικαταστήστε..

Όλα τα μηχανήματα και συσκευές ρύθμισης που χρησιμοποιούμε, ελέγχονται και πιστοποιούνται ετησίως από τις κατασκευάστριες εταιρίες για να βρίσκονται πάντα μέσα στις προδιαγραφές λειτουργίας τους και σε άριστη κατάσταση.

Εγκατάσταση και στήριξη συσκευών προβολής

Εγκατάσταση Plasma/LCD και προβολέα. Ξετιλύξτε σωστά το μίτο της απόλαυσης!

Η σωστή εγκατάσταση και τοποθέτηση ενός προβολέα ή μια οθόνης Plasma σε αρκετούς ίσως ακούγεται «αστείο πράγμα». Η διαχωριστική γραμμή όμως που ξεχωρίζει το «αστείο πράγμα» με το «αστείο αποτέλεσμα» είναι πολύ λεπτή. Τι θα πρέπει να προσέξετε για να κρατήσει όλη της τη λάμψη η καινούργια σας οθόνη.

Μάθετε περισσότερα

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε την εγκατάσταση του μέσου που μόλις αγοράσαμε, μια ακόμη αγγαρεία για να βγούμε στη λεωφόρο απόλαυση της εικόνας. Και όχι άδικα, κάθε λεπτό που περνάει φαντάζει αιώνας. Έτσι δεν είμαστε λίγοι ετοιμοπόλεμοι που με τα κατσαβίδια και τα τρυπάνια μας, δεν αφήνουμε κανέναν να ακουμπήσει το νέο μας απόκτημα και αναλαμβάνουμε οι ίδιοι την εγκατάσταση του.

Παρόλη όμως τη μεγάλη διάθεση και καλή θέληση γίνονται λάθη και μερικές φορές τόσο σοβαρά που κάνουν την μετέπειτα επίσκεψη τεχνικού αναγκαία, φυσικά υπό το άγρυπνο και αποδοκιμαστικό βλέμμα της συζύγου πάνω μας. Αν πιάνουν λοιπόν αρκετά τα χέρια σας, έχετε τα κατάλληλα εργαλεία, το μεράκι και το χρόνο, διαβάστε τα παρακάτω και αποφύγετε τις συνήθεις τρικλοποδιές που συναντάμε κατά τις εγκαταστάσεις μας.

Εγκατάσταση Plasma/LCD monitor.

Τα νέα επίπεδα monitors έγιναν πλέον αρκετά προσιτά και μπήκαν στη ζωή μας καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο από το καθιστικό μας. Οι διαστάσεις τους προκαλούν θαυμασμό σε σχέση ακόμη και με τις πιο λεπτές CRT τηλεοράσεις και κάθε γενιά νέου μοντέλου ενώ τείνει να αυξάνει συνεχώς σε πλάτος και ύψος μικραίνει όλο και περισσότερο σε βάθους.

Οι νέες αυτές τηλεοράσεις φέρανε μαζί τους και νέους επαναστατικούς τρόπους τοποθέτησης. Ο πιο σημαντικός και πιο διαδεδομένος δεν είναι άλλος από αυτόν της στήριξης στο τοίχο. Για να κρεμαστεί μια τέτοια οθόνη στο τοίχο χρειαζόμαστε μια βάση τοίχου που στο 99% των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνεται μέσα στη συσκευασία αγοράς της. Δεκάδες διαφορετικές λύσεις και βάσεις κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο για αυτή τη περίπτωση. Φθηνές και ακριβές, άλλες που κρύβονται πίσω από την οθόνη και άλλες που θέλουν να επιδεικνύονται σαν έργα τέχνης. Ποια βάση όμως κάνει όμως για τις ανάγκες σας;

Αυτή που συστήνουμε και εξυπηρετεί πολλές διαφορετικές λύσεις θέασης, ιδιαιτέρα για να είναι σωστή αλλά και ξεκούραστη, είναι η βάση τοίχου με διπλό βραχίονα. Αυτή η βάση επιτρέπει στην οθόνη να απομακρυνθεί παράλληλα από τον τοίχο κινούμενη όμως στην ίδια διεύθυνση πλάτους και να δώσει κλίσεις στρεφόμενη αριστερά και δεξιά.

Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύπτοντας διαφορετικούς χώρους αλλά και οπτικές γωνίες, αφού πολλές φορές τυχαίνει το καθιστικό από όπου παρακολουθούμε να μην βρίσκεται ευθεία μπροστά από την οθόνη, αλλά λίγο αριστερά ή δεξιά.

Αν με τη στρέψη της οθόνης λοιπόν που μπορεί να φτάσει 90 μοίρες αριστερά ή δεξιά καλύπτουμε και διπλανούς κοινόχρηστους χώρους όπως στα σύγχρονα καθιστικά που είναι ενιαία με κουζίνα ή τραπεζαρία, θα πρέπει να θεωρείτε ότι η μετατόπιση αυτή είναι «θείο δώρο». Πολύ σημαντικό είναι ακόμη ότι η απόσταση που μπορούμε να αυξήσουμε μεταξύ οθόνης και τοίχου δημιουργεί στo πεδίο της όρασης μας ένα δεύτερο σημείο εστίασης, οπότε κάθε φορά που φεύγει το βλέμμα μας από τη τηλεόραση αλλάζει και η εστίαση των ματιών μας και δεν δημιουργείτε οπτική καταπόνηση.

Στη αντίστοιχη βάση αλλά με μονό βραχίονα η απομάκρυνση είναι πιο περιορισμένη και φυσικά δεν θα μπορέσει να μετακινηθεί πλήρως παράλληλα με ιδία διεύθυνση από τον πίσω τοίχο. Αν δεν σας δημιουργεί λοιπόν πρόβλημα στο χώρο σας αφού η οθόνη θα μετακινείται με μικρότερες κλίσεις αριστερά και δεξιά, η λύση αυτή είναι επίσης εξαιρετική.

Για τέλος κρατήσαμε την βάση απλής τοποθέτησης επί του τοίχου, η οποία φέρνει την οθόνη κολλητά με αυτόν. Υπάρχουν βάσεις από ανοξείδωτο ή απλά βαμμένο σίδερο οι οποίες δεν αποσπούν παρά ελάχιστα χιλιοστά βάθους και άλλες οι οποίες έχουν δυνατότητες και μικρής εμπρόσθιας κλίσης ώστε σε περίπτωση που τοποθετηθεί κάπου υψηλότερα να υπάρχει δυνατότητα διευκόλυνσης θέασης από χαμηλή θέση. (ιδιαίτερα σε χώρους αναμονής όπου οι οθόνες τοποθετούνται ψηλά για να διευκολύνεται η θέαση πολλών ανθρώπων).

Για μια εγκατάσταση τέτοιας βάσης θα ξεκινήσουμε μετρώντας τις αποστάσεις και το ύψος θέασης. Επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο ή εξαιρετικά χρονοβόρο δοκιμάζοντας να το κάνετε μόνοι σας, καλό θα ήταν σε όλη διαδικασία να παρευρίσκεται άλλο ένα άτομο, ενώ και η συνδρομή ενός τρίτου θα σας βοηθούσε εξαιρετικά.

Καταρχήν θα πρέπει να βρούμε το ύψος ξεκούραστης θέασης και να χαράξουμε εκεί το σημείο κέντρου της οθόνης (προσοχή όχι της βάσης). Κάτι τέτοιο φυσικά θα το υπολογίσετε αφού πρώτα καθίσετε στην αγαπημένη σας θέση και όσο πιο άνετα μπορείτε, παρατηρώντας σε ποιο ύψος κινούνται φυσικά τα ματια σας χωρίς να κουραζόμαστε ανοίγοντας παραπάνω τα βλέφαρα μας.

Πολύ απλά να σας επισημάνω ότι σε άλλο ύψος θα τοποθετήσει το κέντρο της οθόνης ενός θεατή με ύψος 1,90m, σε άλλο ενός με 1,75m και σε άλλο ενός τρίτου με ύψος 1,60m. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή να μην τη τοποθετήσετε με μοναδικό γνώμονα την αισθητική κάλυψη του χώρου σας γιατί έστω και μια σύντομη θέαση σε λάθος τοποθετημένη οθόνη θα είναι εξαιρετικά κουραστική αφού θα αναγκάζετε το κεφάλι ή το σώμα σας σε κάποια περίεργη κλίση.

Η στήριξη σε τοίχο από τούβλα απαιτεί συνήθως χημικά ούπατ, ιδιαίτερα όπου χρησιμοποιείται και βραχίονας απόστασης, ενώ στη περίπτωση τοποθέτησης επί τσιμέντου αρκούν και τα γνωστά σιδερένια εκτόνωσης. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη καλή και σταθερή στήριξη, αφού τα κιλά είναι συνήθως αρκετά όπως επίσης και τα χρήματα που δαπανήσατε για μια τέτοια αγορά.

Πριν ανοιχτούν οι τρύπες και την ώρα που θα σημαδεύουμε τα σημεία κέντρων τους, είναι η απαραίτητη η συνδρομή αλφαδιού για να έχουμε παράλληλη στοίχιση με το χώρο ώστε να αποφευχθεί αργότερα η θέαση κάποιας ανεπιθύμητης οριζόντιας κλίση. Τέλος κατά την τοποθέτηση της οθόνης επί της βάσης προσέχουμε να στηριχτεί σωστά με ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές της και δεν ξεχνάμε να κλειδώσουμε τυχόν ασφάλειες που έχει για προστασία της από τυχόν λάθος μετατόπιση ή κλίση.

Εγκατάσταση προβολέα.

Οι προβολείς είναι πολύ πιο απαιτητικές συσκευές και χρειάζονται μεγαλύτερη αφιέρωση χρόνου τόσο για τη αρχική μελέτη τους όσο και για την εγκατάσταση στους. Οι τρόποι τοποθέτησης είναι πολλοί. Μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή, σε τραπεζάκι, σε ειδικό χώρο πίσω από την οθόνη και ενίοτε να κρυφτούν μέσα σε διακριτικά χωρίσματα από γυψοσανίδες ή σε κάποιο ηλεκτρικό αναβατόριο (Lift).

Όλες οι περιπτώσεις όμως χρειάζονται βάσεις στήριξης και φυσικά λήψη διαφορετικών μετρήσεων. Δεν θα αναφερθούμε παρά μόνο στους ψηφιακούς προβολείς γιατί και η απλούστερη εγκατάσταση ενός CRT προβολέα αγγίζει σε ύλη ένα ολόκληρο τεύχος περιοδικού!

Οι βάσεις στήριξης ενός ψηφιακού προβολέα οροφής πρέπει να δέχονται ρυθμίσεις επί του ύψος (να έχουν κάποιο λαιμό επιμήκυνσης δηλαδή) και προς όλες τις αξονικές διευθύνσεις. Το σημαντικότερο θέμα όμως είναι η δυνατότητα της βάση να έχει ρυθμιζόμενο ύψος γιατί έτσι θα αποφύγουμε να τοποθετήσουμε το άνω άκρο της οθόνης ψηλά στην οροφή ή να καταφύγουμε σε διορθώσεις με Keystone για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η τραπεζοειδή παραμόρφωση.

Και αν δεν παρατηρούμε εύκολα κατά τη παρακολούθηση κάποιας ταινίας τις βλαβερες συνέπειες της τραπεζοειδούς παραμόρφωση, με πολύ απλό τρόπο παρατηρώντας κάποια γεωμετρικά Patterns ή με απλή σύνδεση Η/Υ καταλαβαίνουμε τη διαφορά μεγέθους της ευκρίνειας που λαμβάνουμε σε σύγκριση με ένα προβολέα που λειτουργεί σωστά τοποθετημένος.

Η βάση θα πρέπει επίσης να στρέφει προς όλες τις διευθύνσεις και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια ώστε να μας δίνει και την ευχέρεια να φέρουμε τη δέσμη φωτός του προβολέα, ακριβώς μέσα στο κάδρο της οθόνης. Μη ξεχνάτε ότι αναλόγως της απόστασης προβολής μια μετατόπιση ενός χιλιοστού πάνω στο μηχάνημα μπορεί να σημαίνει πολλούς πόντος πάνω στην οθόνη!

Οι βάσεις οροφής που βασίζουν τη κλίση τους με περιστροφή πάνω σε κάποια σφαίρα ή μπίλια, καλό θα είναι να αποφεύγονται για προβολείς βάρους άνω των 4~5 κιλών γιατί είναι συχνό το φαινόμενο, μετά από λίγες εβδομάδες τα πλαστικά μέρη της βάσης να γλιστράνε πάνω στα μεταλλικά και έτσι να αποσταθεροποιείτε από το κεντράρισμα που θα κάνετε. Σε βαρύτερα προβολικά θα πρέπει επίσης να ελέγξετε οι κλίσεις που θα δίνει η βάση να αλλάζουν εύκολα με σταθεροποιητικές βίδες, που όταν όμως θα είναι σφιγμένες θα είναι αδύνατη και οποιαδήποτε μεταβολή.

Εκτός της τοποθέτησης σε οροφή, η αμέσως πιο κοινή, είναι αυτή που δοκιμάζουμε περίπου όλοι μας όταν αγοράζουμε καινούργιο προβολέα και δεν έχουμε υπομονή για τη ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Πάνω στο τραπεζάκι. Εδώ φυσικά δεν χρειάζονται βάσεις. Οι κοχλίες έδρασης του προβολέα είναι από μόνες του παραπάνω από αρκετές.

Η τοποθέτηση προβολέα σε κάποιο ράφι τοίχου ή μέσα σε βιβλιοθήκη δεν ενδείκνυται εκτός και αν προβάλει χαμηλά, όπως όταν είναι τοποθετημένος σε τραπεζάκι. Ο προβολέας θα πρέπει αν είναι τοποθετημένος χαμηλά (στους 50 με 70 πόντους) γιατί το προβαλλόμενο σήμα θα έχει για κάτω σημείο, περίπου την ευθεία του φακού του. Αν λοιπόν ανέβει σε κάποιο ψηλό ράφι, πολύ εύκολα καταλαβαίνουμε ότι το κάτω μέρος της εικόνας θα ξεκινάει από το ίδιο ύψος απέναντι επί της οθόνης, συνεπώς πολύ ψηλά για παρακολούθηση.

Η στήριξη του προβολέα στην οροφή απαιτεί πολύ καλές μετρήσεις τόσο για τη σωστή απόσταση όσο και για το ύψος. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή να τοποθετήσετε το κέντρο του φακού και όχι το κέντρο του μηχανήματος ή της βάσης ακριβώς απέναντι του κέντρου της οθόνης. Όπως επίσης δώστε ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετρήσεις σας, να τοποθετήσετε σε τέτοιο ύψος το κέντρο του φακού όσο το επάνω τμήμα του λευκού τμήματος της οθόνης, και όχι του κουτιού ή του μαύρου περιθωρίου της.

Επειδή συνήθως οι οροφές που θα συναντήστε για τη στήριξη του προβολέα σας είναι από τσιμέντο, προτιμήστε τα ούπατ να είναι εκτονωτικά σιδήρου. Μόλις τοποθετηθεί η βάση και αρχίστε να βιδώνετε το προβολέα πάνω της, δώστε εξέχουσα προσοχή οι βίδες που θα τον συγκρατούν να έχουν την ακριβή διάσταση μήκους που χρειάζεται το σπείρωμα του προβολέα ώστε να μην ξεπεράσουν εσωτερικά το κέλυφος και βρεθούν στα ενδότερα του μηχανήματος ερχόμενες σε επαφή με ηλεκτρονικά μέρη. Ακόμη χειρότερα κατά το βίδωμα προσέξτε μη σπάσετε τη πλαστική τερματική διαδρομή στο κέλυφος του προβολέα δημιουργώντας αρκετή σοβαρή και ακριβή ζημιά στο μηχάνημα.

Μετά τη τοποθέτηση του προβολέα επί της οροφής συνδέουμε όλες τις καλωδιώσεις εικόνας και παροχής ρεύματος, τον βάζουμε σε λειτουργία και με τη χρήση κάποιου γεωμετρικού Pattern από το DVD player ή από μια γεννήτρια εικόνας ρυθμίζουμε τη ρίψη φωτός του. Ξεκινάμε από την εστίαση και το zoom παρατηρώντας συνέχεια την οθόνη προβολής. Στη συνέχεια στοιχίζουμε την εικόνα που δίνει ο προβολέας ώστε να είναι παράλληλη και κάθετη ως προς της πλευρές της οθόνης και σταθεροποιούμε τη θέση του ασφαλίζοντας τη βάση.

Projector/Plasma Lift – Υψηλές… πτήσεις.

Αρκετά εξειδικευμένη στο παρελθόν αλλά προσιτή και συγχρόνως πανέμορφη λύση τοποθέτησης προβολέα και επίπεδης οθόνης Plasma, είναι αυτή με τη χρήση ηλεκτρικού Lift. Δεν είναι μόνο η απόκρυψη της συσκευής και η μηδενική αισθητική διατάραξη του χώρου, είναι η αποφυγή έκθεσης του μηχανήματος ώρες που δεν χρησιμοποιείται σε χώρους που μπορεί να υποφέρουν από καπνό ή να δέχονται έκθεση ηλιακή ακτινοβολία. Μη ξεχνάτε ότι τα ψηφιακά προβολικά υποφέρουν πάρα πολύ από την έκθεση σε χώρους με καπνό και σκόνη, οπότε στιγμές που δεν χρειάζονται να βρίσκονται εκτεθειμένα στο χώρο γιατί ποιο λόγο να μην τα κρατάμε απομονωμένα σε ένα δικό τους περιβάλλον, γλυτώνοντας μας από πολλούς μπελάδες συντήρησης;

Όσο για το πρόβλημα με την ηλιακή ακτινοβολία θα έχετε διαβάσει συνήθως στις πρώτες σελίδες κάθε κατασκευαστή ότι όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα υποφέρουν από την απευθείας έκθεση. Οπότε αν από κάποιο παράθυρο, κάποια ώρα της ημέρας, ηλιακό φως χτυπάει τη συσκευή (προβολέα ή τηλεόραση), αργά η γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Όλα αυτά λύνονται πολύ εύκολα με τη χρήση του αναβατόριου. Στη περίπτωση του προβολέα, αυτός καθώς και όλος ο μηχανισμός του Lift βρίσκονται μέσα σε χώρισμα γύψινης οροφής στο ταβάνι ή σε κάποια ειδική κατασκευή σε τραπεζάκι σαλονιού. Και στις δύο περιπτώσεις με το χειρισμό μέσω ενός πλήκτρου ή με υπέρθυρο σήμα ο μηχανισμός ανεβοκατεβαίνει παρασέρνοντας μαζί του και το προβολέα στην ακριβή θέση που έχει ρυθμιστεί. Να επισημάνουμε εδώ ότι αναβαθμίζοντας αργότερα τον προβολέα σας σε κάποιον πιο εξελιγμένο δεν απαιτείται φυσικά αλλαγή και στο μηχανισμό του Lift. Χρησιμοποιώντας απλώς διαφορετικές τρύπες στη βάση του, ταιριάζουμε το νέο προβολέας στο ήδη υπάρχον αναβατόριο.

Στη περίπτωση χρήσης του μηχανισμού σε κάποια οθόνη Plasma ή LCD, συνήθως κρύβουμε την παρουσία της πίσω από κάποιο έπιπλο ή σε ειδική γύψινη προσθήκη τοίχου. Έτσι το Plasma έρχεται σε κοινή θέα μέσα στον υπόλοιπο χώρο μας, μόνο όταν θέλουμε να παρακολουθήσουμε κάποιο πρόγραμμα ενώ τις υπόλοιπες ώρες είναι διακριτικά κρυμμένο. Οι εγκαταστάσεις φυσικά τέτοιων μηχανισμών απαιτούν όχι μόνο έμπειρα χέρια αλλά και ειδικά εργαλεία, οπότε και η συνδρομή κάποιου ειδικευμένου συνεργείου είναι άκρως απαραίτητη.

Η αισθητική αρμονία που προσφέρουν αυτοί οι πανέμορφοι μηχανισμοί είναι ο κρυμμένος άσσος για να πάρετε εύκολα και τη συγκατάθεση της οικοδέσποινας για αγορά και εγκατάσταση προβολέα home cinema. Είναι μάλιστα από τις σπάνιες φορές που θα δώσει με ευχαρίστηση την «υπογραφή» της αφού θα συνεχίσει να βλέπει στους γνώριμους κοινόχρηστους χώρος του σπιτιού, την αισθητική αρμονία τους που θέλει να έχει. Αλλά εσείς πλέον γνωρίζετε ότι με την ενσωμάτωση ενός τέτοιου μηχανισμού συνδυάζετε το τερπνό μετά του ωφελίμου, αφού συγχρόνως θα προστατεύεται και η συσκευή σας.

Βασική Ρύθμιση Συστήματος | Φάση 1η

Εδώ ρυθμίζουμε όλο το βασικό Set up του συστήματος σας.

Για να αποκομίσουμε ασφαλή συμπεράσματα τι ακριβώς επιτυγχάνουμε από μια ρύθμιση, στην αρχή παρακολουθούμε κάποια αποσπάσματα από ταινίες αναφοράς. Στη περίπτωση που η συσκευή διαθέτει μνήμες, αποθηκεύουμε τη παλιά σας ρύθμιση σε μια από αυτές οπότε και θα έχουμε την επιλογή να διαπιστώσουμε στο τέλος με εναλλαγές τύπου Πριν & Μετά, τι ποσοστό διορθώσεων ήταν αναγκαίο και σε ποια σημεία.

Μάθετε περισσότερα

Κρατάμε τις τιμές των παλιών ρυθμιστικών σας και ελέγχουμε εκτός της συσκευής θέασης και όλες τις υπόλοιπες που συνδεόμενη με αυτή, όπως DVD players, δορυφορικοί δέκτες, βίντεο κρατώντας σωστά επιλεγμένες τιμές στα ρυθμιστικά τους, στα οποία πιθανότατα θα χρειαστεί να επέμβουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Ξεκινάμε από διορθώσεις σε λάθη γεωμετρίας, ευκρίνειας και εστίασης ελέγχοντας με ειδικά Patterns να αποκομίσουμε τη καλύτερη απόδοση που μπορεί να μας δώσουν οι συσκευές σας. Στη συνέχεια διορθώνουμε το μέγεθος του πλάνου θέασης αποκομίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κάδρο, αφού δεν είναι λίγες οι συσκευές οι οποίες επεμβαίνουν πάνω του και αφαιρούν τμήματα από κάθε πλευρά.

Ελέγχουμε τη φωτεινότητα και την αντίθεση αποφέροντας τις βέλτιστες τιμές τους δίχως όμως να ισοπεδώνονται οι διαβαθμίσεις του λευκού ή παράλληλα να εξαφανίζονται τμήματα πληροφορίας στα σκοτεινά πλάνα. Σε συσκευές CRT, όπως τηλεοράσεις, προβολείς ή προβολικές τηλεοράσεις, δίνουμε επιπλέον εξέχουσα προσοχή ώστε να μην υπεροδηγούνται οι καθοδικές λυχνίες με συνέπεια τη γρήγορη φθορά τους.

Η συγκεκριμένη βλάβη δεν παύει να είναι η πιο συχνή που συναντάμε σε τέτοιες συσκευές, αποκλειστικό παράγωγο κακής ρύθμισης, η οποία κρύβει ένα αξιοσέβαστο κόστος επισκευής και φέρνει τον ιδιοκτήτη συνήθως προ μεγάλης εκπλήξεως.

Στη συνέχεια ελέγχουμε τη χρωματικότητα και την απόχρωση ώστε να αποδίδουν με βάση τα πρότυπα της περιοχής μας, δηλαδή του PAL αλλά και του μελλοντικού High Definition. Η σωστή απόδοση χρωμάτων και χρωματικής ισορροπίας είναι οι πλέον ουσιώδεις προσφέροντας στην οθόνη μας τη δυνατότητα μετενσάρκωσης της σωστής πληροφορίας χρώματος, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά στα μάτια μας το όραμα του σκηνοθέτη. Να τονίσουμε ότι η σωστή αναλογία χρώματος δεν έρχεται με βάση τη τέρψη των ματιών μας, αλλά με έλεγχο και απομόνωση κάθε χρώματος ξεχωριστά και ρύθμιση με ειδικά φίλτρα.

Τέλος ελέγχουμε την οξύτητα της συσκευής, η οποία συνήθως βρίσκεται σε όλα τα συστήματα ρυθμισμένη λάθος. Φέρνουμε τη γλυκύτητα της θέασης ξανά στο προσκήνιο, αποθορυβοποιούμε το τελικό σήμα και ενισχύουμε καταλυτικά τη καθαρότητα και στιλπνότητα του πλάνου θέασης.

Τελειώνοντας με τη βασική ρύθμιση παρακολουθούμε και πάλι τις ταινίες αναφοράς και επισημαίνουμε τις διαφορές και τα οφέλη με βάση το προηγούμενο Setup. Συνήθως μια Βασική ρύθμιση καταναλώνει από μια ώρα και τριάντα λεπτά μέχρι δύο ώρες, ανάλογα τη δυσκολία του συστήματος.

Σε όλη τη διαδικασία ρύθμισης, σας ενημερώνουμε όχι μόνο για τις λάθος ή σωστές τιμές και πιθανές αποκλίσεις που συναντάμε αλλά σας εκπαιδεύουμε, αν μας επιτραπεί η έκφραση, τι σημαίνει σωστή εικόνα και τι επιτυγχάνουμε με κάθε ρυθμιστικό της συσκευής.

Το κύριο έργο μας είναι να μην σας αφήσουμε ούτε μια απορία με το πέρας της ρύθμισης, γιατί είναι δική μας ευθύνη είναι να γνωρίσετε σαν καταναλωτής τι θα πρέπει να αξιολογείτε σε μια εικόνα και πώς θα τη βαθμολογείτε εύκολα και με αντικειμενικά κριτήρια.

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας που θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε, θα είναι και τα βασικά σας όπλα στην σωστή αγοραστική σας αναζήτηση στο μέλλον.

Welcome to the Revolutionary Home Theater.

Βασική Ρύθμιση Συστήματος | Φάση 2η

Η ρύθμιση συνεχίζεται, μετά το πέρας της 1ης φάσης.

Η εικόνα με το Ultimate στάδιο παραμετροποίησης θα αποδώσει όσο πιο κοντά στη πραγματικότητα και ρεαλιστικότητα, αποτυπώνοντας πιστά το κινηματογραφικό όραμα του σκηνοθέτη. Με ήδη αξιολογημένα και ρυθμισμένα τα βασικά στοιχεία εκπομπής της συσκευής, ο στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη διαβάθμιση της κλίμακας του γκρι στους 6500 kelvin που είναι και το standard της λήψης και παραγωγής της βιομηχανία θεάματος.

Μάθετε περισσότερα

Αναλύοντας τη κλίμακα του γκρι από το απόλυτο μαύρο μέχρι το καθαρό λευκό, στο σημείο που δύναται να εκπέμψει η αλυσίδα των συσκευών σας, θα επαναφέρουμε με τον επαγγελματικό φασματογράφο ή τον τριχρωματικό αναλυτή μας την σωστή διαβάθμιση αλλά και την πλήρη αποχρωματοποίηση της.

Καθαρίζοντας και διαβαθμίζοντας τη κλίμακα του γκρι, ουσιαστικά αποδεσμεύουμε τα χρώματα που όταν βρίσκονται μέσα της σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό του κανονικού, δημιουργούν την αίσθηση της αλλόκοτης χρωματικότητας και συνεπώς και δυσπιστίας κατά την παρακολούθηση της ταινίας.

Σκηνές που παρουσιάζουν ανθρώπινη επιδερμίδα, σύννεφα, ή θάλασσα είναι τόσο πολύ γνωστές σε ποια χρωματικά όρια κινούνται που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποξενώνει πολύ εύκολα κάτι το παράξενο και μας κάνει να παρατηρούμε αυτή τη δυσλειτουργία, εκπαραθυρώνοντας μας ταυτόχρονα έξω από τη πλοκή του έργου.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης θα παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις διορθώσεις τόσο πάνω στη συσκευή σας όσο και στο Monitor του Η/Υ μας, που χειρίζεται αυτοματοποιημένα την όλη διαδικασία και συγχρόνως θα σας εξηγούμε τι ακριβώς αλλάζει και παραμετροποιείται στην εικόνα σας.

Στο τέλος με συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία τόσο πριν όσο και μετά τη ρύθμιση θα σας ετοιμάσουμε ένα καλαίσθητο Classer το οποίο θα σας ταχυδρομηθεί τις επόμενες ημέρες με τις διαφοροποιήσεις και τις αλλαγές σε πλήρη ανάλυση και αποτυπωμένα σε διαγράμματα. Θα είναι επίσης εγγεγραμμένες όλες οι νέες τιμές των ρυθμιστικών ώστε σε περίπτωση απώλειας ή reset των μηχανημάτων να είσαστε σε θέση να τις επανεισάγετε χωρίς νέα ρύθμιση. Επίσης θα σας συστήσουμε με βάση την εμπειρία μας τι θα ήταν καλό να προσέξετε όπως κάποια συσκευή στην αλυσίδα που να χρειάζεται αναβάθμιση.

Με το τέλος ρύθμισης, όπου θα απελευθερωθούν πλήρως οι χρωματικές δυνατότητες των συσκευών σας και θα εκπέμπουν τα σωστά χρώματα στις ανάλογες σκηνές όπως ακριβώς και κατά το γύρισμα της ταινίας, η εικόνα παίρνει μια απρόσμενη φυσικότητα και ρεαλιστικότητα όπου η απόλαυση της θέασης δημιουργεί τη ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε παρόν!

Το κάδρο προβολής σας μεταμορφώνεται σε ένα εικονικό παράθυρο προς τον κόσμο και ακόμη ταινίες που πιθανόν να μην σας παρουσιάζουν υψηλό ενδιαφέρον λόγω θεματολογίας, θα σας προκαλέσουν να τις παρακολουθήσετε από τη φυσικότητα με την οποία παρουσιάζονται.

Η ρύθμιση της κλίμακας του γκρι παρότι γίνεται τελευταία στη σειρά είναι συγχρόνως και η πιο αποκαλυπτική. Δίνει την χαμένη αίγλη της κινηματογραφικής εικόνας και φέρνει όλη τη φυσικότητα και ρεαλιστικότητα μπροστά στα μάτια σας.

Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε κάνετε στο σύστημα σας για να πάρετε το 101% της αξίας των μηχανημάτων που πληρώσατε ώστε να ξεζουμίστε κυριολεκτικά τις συσκευές σας. Αν θέλετε να δείτε τα πραγματικά όρια των συσκευών σας και να πάρετε ότι καλύτερο μπορούν να δώσουν, για το οποίο άλλωστε σχεδιάστηκαν και πληρώσατε ακριβά στο ταμείο του καταστήματος, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει μια απλή σύνδεση με το ρεύμα.

Κανένα μηχάνημα δεν είναι Plug & Play και κανένα σύστημα δεν παίζει πανομοιότυπα σε όλους του χώρους ακόμη και με το ακριβώς ίδιο Setup. Άλλωστε είναι τόσα πολλά τα ρυθμιστικά των μηχανημάτων, που το καταμαρτυρούν από μόνα τους!

Στην Projecting & Sounding ART δεν έχουμε μόνο τις γνώσεις και την εμπειρία ούτε χρησιμοποιούμε μόνο την εκπαίδευση μας από το μοναδικό παγκόσμιο ίδρυμα επαγγελματικής εικόνας, το ISF για να κάνουμε την απόλυτη ρύθμιση στο χώρο σας.

Έχουμε και τα πανάκριβα επαγγελματικά εργαλεία που απαιτούνται για κάθε τύπο συσκευής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ρύθμιση με τα μάτια δεν κάνουν ούτε οι επιστήμονες που εργάζονται στη κινηματογραφική βιομηχανία και ασχολούνται δεκάδες χρόνια με το αντικείμενο.

Έτσι με όλες αυτές τις γνώσεις, την εμπειρία, την εκπαίδευση αλλά και τα επαγγελματικά εργαλεία είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του στόχου μας. Που δεν είναι άλλος, από το να απελευθερώσουμε τον πραγματικό κινηματογράφο, σπίτι σας.

Welcome to the Revolutionary Home Theater.

High Fidelity Color

Η ουτοπία που λατρεύουμε!

Το χρώμα αν και βρίσκεται παντού γύρω μας δυστυχώς δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψευδαίσθηση. Όσο και αν σας ξαφνιάζει αυτό που μόλις διαβάσατε, το χρώμα δεν υπάρχει τουλάχιστον με την μορφή που το αντιλαμβανόμαστε σε ότι κοιτάμε. Πολύ απλά τα πορτοκάλια δεν έχουν πορτοκαλί χρώμα και οι πορφυρές Ferrari, συγνώμη για τη βλασφημία, αλλά δεν είναι κόκκινες.

Όχι, δεν προσπαθώ να σας πείσω ότι είμαι τρελός, αλλά να σας προετοιμάσω να συνειδητοποιήσετε (όσοι φυσικά δεν το γνωρίζετε) ότι το χρώμα βρίσκεται μόνο μέσα στα εγκεφαλικά μας κύτταρα και πουθενά αλλού. Ακόμη δεν είναι λίγοι από τους συνανθρώπους μας που βλέπουν το χρώμα με κάποιες ελαφρές διαφοροποιήσεις από την πλειονότητα ενώ εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι βλέπουμε το χρώμα διαφορετικά, ιδιαίτερα κάθε φορά που αλλάζει η φωτεινότητα ή η ανταύγεια που περιστοιχίζει αυτό που παρατηρούμε.

Μάθετε περισσότερα

Μπορεί να ζούμε λοιπόν μέσα στο ψέμα που δημιουργούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα αλλά όπως όλες οι ψευδαισθήσεις σε αυτό τον κόσμο, προσφέρει τεράστιο ενθουσιασμό και δυνατά συναισθήματα στη ζωή μας. Οτιδήποτε και αν κοιτάξουμε, από ρούχα στις βιτρίνες των καταστημάτων μέχρι τα αυτοκίνητα στο δρόμο, ο εγκέφαλος μας επικεντρώνει τη πρώτη ματιά στην ανάλυση του χρώματος. Τα εγκεφαλικά μας κύτταρα λατρεύουν το χρώμα.

Ένα κατακόκκινο σπορ αυτοκίνητο, τα διάσπαρτα λευκά σύννεφα στον γαλάζιο ουρανό, το ουράνιο τόξο ή τα πράσινα νερά στην ακρογιαλιά ….αν όχι όλα, σίγουρα κάτι από αυτά επικεντρώνει το θαυμασμό μας και κρατάει το βλέμμα μας για αρκετή ώρα καρφωμένο πάνω του.

Και αλίμονο να έφτανε η διάσταση του χρώματος μόνο μέχρι εκεί. Πόσες φορές δεν συναισθηματοποιούμε τα χρώματα; Θα έχετε ακούμε ότι κάποιος έγινε «κόκκινος» από θυμό ή «πράσινος» από ζήλια. Ελπίζω πάντως να μη «κοκκίνισε» με σας….. ώστε να μη «κιτρινίσατε» από φόβο!

Με εισαγωγικά λοιπόν ή όχι, το χρώμα είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο της όρασης μας. Και σαν τέτοιο θα πρέπει όταν δημιουργείται με τεχνικά μέσα από τον άνθρωπο, να αντιστοιχεί στα φυσικά χρώματα της καθημερινής ζωής μας. Ζητούμενο λοιπόν εδώ, η υψηλή πιστότητα.

Εισαγωγή σε ένα χρωματιστό παραμύθι

Για να καταλάβουμε όμως τι ακριβώς σημαίνει χρώμα και στη συνέχεια πώς να θα καταφέρουμε να το ζωντανέψουμε στα μέσα απεικόνισης, ας κάνουμε μια μικρή γενική αναφορά στον πρόγονο του, στο φως. Ο ήλιος εκπέμπει μια αφάνταστα πολύπλοκη σύνθεση ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που διατρέχουν και γεμίζουν ολόκληρο το χώρο που ζούμε.

Η ποικιλία τους, ιδιαίτερα όσο αφορά το μήκος κύματος τους, είναι εξωπραγματικά πλούσια. Και φανταστείτε δεν λαμβάνουμε υπόψη τις υπόλοιπες πηγές όπως τις φυσικές ή και τεχνητές που εκπέμπονται χάρη σε ανθρώπινες ενέργειες όπως για παράδειγμα η ακτινοβολία από ραδιοφωνία, τηλεόραση ή κινητή τηλεφωνία. Ακόμη όμως και άλλες πηγές που δεν φανταζόμαστε, όπως του σύμπαντος καθώς και πιο μακριά από αυτό, προσφέρουν πλουσιοπάροχη μορφή ακτινοβολιών στο κόσμο μας.

Πολλές από αυτές τις ακτινοβολίες, αν και μεταδίδονται σε ευθεία γραμμή, όταν προσπίπτουν σε ξένα σώματα έχουν την ιδιότητα να ανακλώνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Άλλες πάλι περνάνε αναλλοίωτες μέσα από αυτά ή αφήνουνε μικρό μέρος τους (πχ ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κύματα, ακτίνες Χ), είτε απορροφούνται πλήρως, με αποτέλεσμα να αφήνουν τα αποτυπώματα της επίδρασής τους με τη μορφή ουσιαστικών μεταβολών πάνω σε αυτά τα σώματα.

Και δεν είναι τουλάχιστον εκπληκτικό γεγονός ότι αν και μέσα από το άναρχο σύμπλεγμα της χαώδους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, υπάρχει στον οργανισμό μας ένα σύστημα τόσο αυστηρά επιλεκτικό ώστε να ξεχωρίζει ένα ελάχιστο φάσμα συχνοτήτων που υπάρχει και με την κατάλληλη επεξεργασία του εγκέφαλου μας να σχηματίζει αυτό που λέγεται «εικόνα του φυσικού κόσμου»;

Είδαμε λοιπόν ότι χωρίς τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες του ηλίου, δεν υπάρχει χρώμα αφού κανείς δεν βλέπει χωρίς αυτές (σκοτάδι γαρ) και φυσικά η όραση μας θα ήταν άχρηστη. Το φως του ηλίου, που στη τελική ανάλυση αποδίδεται ως λευκό, η ψευδαίσθηση του εγκεφάλου μας το έχει ήδη αναλύσει σε πολλά χρώματα και το έχει συνθέσει εκ νέου σε κάποιου είδους λευκό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα μήκη κυμάτων αυτής της ενέργειας αν και δεν είναι χρωματιστά προκαλούν τη ψευδαίσθηση της ύπαρξης χρωμάτων στην ανθρώπινη όραση.

Στη μία άκρη του ορατού μας φάσματος βρίσκονται τα «κοντά ή μικρά» μήκη κόμματος που τα μάτια μας τα αντιλαμβάνονται σαν αποχρώσεις του μπλε ενώ από την αντίθετη πλευρά βρίσκονται τα «υψηλά ή μεγάλα» μήκη κύματος που τα αντιλαμβανόμαστε σαν αποχρώσεις του κόκκινου. Όλα τα υπόλοιπα χρώματα που συναντάμε στη φύση γύρω μας και μπορεί να αναρωτιέστε από που πηγάζουν, βρίσκονται μεταξύ του ορατού φάσματος και πιο συγκεκριμένα των χρωμάτων μπλε και κόκκινου.

Πέραν τώρα του δικού μας ορατού φάσματος, και πιο συγκεκριμένα πέρα των κοντών κυμάτων (μπλε) τοποθετούνται οι υπεριώδεις ακτινοβολίες (ultraviolet- UV). Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά εννοώντας πέρα των υψηλών μηκών (κόκκινων) τοποθετούνται οι επίσης πολύ γνωστές από τα Remote Controls, υπέρυθρες ακτινοβολίες (Infrared -IR).

Αλήθεια όμως, πως βλέπουμε τελικά το χρώμα ενός αντικειμένου; Απλούστατα, όταν βλέπουμε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο βαμμένο κόκκινο αρκεί να καταλάβουμε ότι από όλο το ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα συχνοτήτων, το συγκεκριμένο χρώμα βαφής αφήνει μόνο τα υψηλά μήκη κύματος (αυτά που καθορίζουν το κόκκινο δηλαδή) να ανακλαστούν στο περιβάλλον. Όλα τα άλλα χρώματα που περικλείονται στο φάσμα παρακρατούνται και εμείς βλέπουμε μόνο αυτό που αποδεσμεύεται.

Ο μίτος της μεγάλης πλάνης

Τώρα αν εισχωρήσουμε ελάχιστα πιο βαθιά στο θέμα φέρνοντας στο μυαλό μας μερικά βασικά θέματα που έχουμε διδαχθεί στο σχολείο, θα θυμηθούμε ότι η αίσθηση της όρασης συντελείτε από μια σειρά πολύπλοκων ενεργειών και διεργασιών (μην ανησυχείτε, δεν θα τις αναλύσουμε εδώ…) που ξεκινάει με τα αισθητήρια όργανα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μάτια μας και φτάνει μέχρι τα κεντρικά νευρικά κυκλώματα στον εγκέφαλο μας. Η επεξεργαζόμενη πληροφορία που διοχετεύεται για διεργασία από τα μάτια μας προς τον εγκέφαλο, έχει τεράστια ταχύτητα απόκρισης και φυσικά έχουμε σαν αποτέλεσμα την επίσης ακαριαία αποκρυπτογράφηση της.

Υπολογίζουμε ότι κοιτώντας ένα τοπίο φωτεινής ημέρας, που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ πληροφορία για επεξεργασία, τα μάτια μας στέλνουν πάνω από 350 εκατομμύρια σήματα το δευτερόλεπτο προς τον εγκέφαλο μας. Να τονίσουμε, ότι εάν σε αντιδιαστολή προσθέσουμε όλες τις υπόλοιπες αποκρίσεις των αισθητήριων οργάνων μας δεν φτάνουν περίπου ούτε στο μισό αριθμό που προαναφέρθηκε. Κάπως έτσι λοιπόν θεωρείτε και όχι άδικα θα έλεγα, ότι η όραση είναι η σπουδαιότερη των αισθήσεων μας.

Να κάνουμε μια μικρή στάση για λίγο στους αισθητήρες της όρασης μας, στα μάτια μας. Να επικεντρώσουμε τη προσοχή εξετάζοντας τους δύο υπευθύνους για την υποδοχή της πληροφορίας του φωτός. Είναι τα κωνία και στα ραβδία (cones & rods στην αγγλιστί) που αν και κάνουν παρεμφερή εργασία, η αριθμητική τους αναλογία τους είναι χαώδης. Τα κωνία ανέρχονται περίπου σε 3,000,000 ενώ τα ραβδία σε 100,000,000 σε κάθε μας μάτι. Από τα μεν πρώτα που είναι και λιγότερα στέλνουμε στον εγκέφαλο μας με νευρικές διεγέρσεις το μήκος κύματος του φωτός δηλαδή το χρώμα, ενώ από τα δεύτερα που υπερτερούν συντριπτικά, την ένταση του.

Μέσα στον αμφιβληστροειδή του ματιού μας, και με μεγαλύτερη πυκνότητα στα κεντρικά τμήματα του, βρίσκονται τα κωνία που όπως αναφέραμε είναι υπεύθυνα για την πληροφόρηση του εγκεφάλου μας του μήκους κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Τα κωνία τώρα υποδιαιρούνται σε 3 κατηγορίες, σε αυτά που ενεργοποιούνται με τα μεγαλύτερα μήκη κύματος, δηλαδή εκείνο που γίνεται αντιληπτό ως κόκκινο, σε εκείνα που ενεργοποιούνται με τα μεσαία μήκη κύματος (πράσινο), και εκείνα που ενεργοποιούνται με τα μικρότερα μήκη κύματος, δηλαδή αυτό που γίνεται αντιληπτό ως μπλε.

Και πως ακριβώς δουλεύουν;

Όταν βλέπουμε για παράδειγμα ένα αντικείμενο με κόκκινο χρώμα αυτό εκπέμπει φως προς τον αμφιβληστροειδή μας, έχοντας πολύ μεγάλο μήκος κύματος, οπότε και ενεργοποιεί μόνο το πρώτο είδος κωνίων, τα οποία στη συνέχεια διεγείρουν με νευρικές ώσεις τον εγκέφαλο μας, οι οποίες με τη σειρά τους ερμηνεύονται στη αντίληψη μας…..ως κόκκινο χρώμα.

Σε ένα άλλο παράδειγμα εάν το αντικείμενο έχει χρώμα ανοικτής απόχρωσης πράσινου-μπλε (το βεραμάν αν δεν κάνω λάθος), τότε ενεργοποιούνται δύο ειδών κωνία, αυτά που ερεθίζονται με τα μεσαία και τα μικρά μήκη κύματος και φυσικά αναλόγως της έντασης τους, διεγείρουν με νευρικές ώσεις τον εγκέφαλο μας, οι οποίες πάλι με τη σειρά τους ερμηνεύονται στη αντίληψη μας ως το χρώμα που παρατηρούμε.

Μέσα σε όλο αυτό τον χρωματικό πανικό θα μετρήσουμε και τα μήκη κυμάτων των 3 χρωμάτων για να καταλάβουμε πως τα αποκρυπτογραφεί το σύστημα της όρασης μας. Η όραση αρχίζει τη «μετάφραση» στα κοντά μήκη κύματος δηλαδή του μπλε, μόλις ξεπεράσουμε το μήκος των υπεριωδών (UV) και πιο συγκεκριμένα τα 380 nm (νανόμετρα). Η χρωματική του κορύφωση έρχεται στα 450 nm. Στη συνέχεια το πράσινο εισέρχεται κάπου στα 500 nm και εξασθενεί στα 565 nm δημιουργώντας τη κορύφωση του στα 540 Nm.

Το κόκκινο τώρα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τα άλλα δύο δεν έχει μόνο μια κορύφωση αλλά δύο με συνέπεια να είναι άρικτα συνδεδεμένο με το μπλε χρώμα αφού η δεύτερη κορύφωση του βρίσκεται μέσα σε αυτό! Ξεκινάει σαν χρώμα στα 570nm και καταλήγει στα 700 nm με κορύφωση περίπου στα 620 nm αλλά βλέπουμε ότι τα μάτια μας αντιλαμβάνονται κόκκινο και στη περιοχή μεταξύ 400 nm και 500 nm με μικρή όμως ένταση.

Αυτή ουσιαστικά η παρεμβολή μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σύγχυσης στην αντίληψη μεταξύ μπλε και κόκκινου, που έχει ως επακόλουθο την αδυναμία διαχωρισμού μικρών διαφορών όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο. Σταματώντας κάπου εδώ με τον επιμερισμό ευθυνών της ανάλυση χρωμάτων, όπως προαναφέραμε η αναλογία που χωρίζει κωνία και ραβδία είναι τρομερά δυσανάλογη. Διαπιστώνουμε ότι έχουμε περίπου 33 φορές περισσοτέρους αισθητήρες στα μάτια μας για την ένταση παρά για το χρώμα!

Τι σημαίνει αυτό για την όραση μας;

Κάτι που σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει… Ξεχωρίζουμε ένα αντικείμενο πολύ πιο εύκολα το βράδυ έστω και με μικρή φωτεινότητα αλλά χρειαζόμαστε αρκετή αύξηση έντασης του φωτός για να αντιληφθούμε το ακριβές του χρώμα. Χαριτολογώντας και συνάμα κάνοντας και λίγο χρήση των όρων της νέας τεχνολογίας θα παρομοιάζαμε την ασπρόμαυρη όραση μας με ταινία σε High Definition, σε σχέση με την χρωματική μας αντίληψη όπου η ταινία είναι γραμμένη σε απλό PAL!

Κρυφτούλι με τα χρώματα.

Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο χρώμα βλέπετε καλύτερα ακόμη και σε συνθήκες κοντά στο σκοτάδι; Ας δούμε τα παρακάτω παραδείγματα προκαλώντας ίσως κάποιες από τις αναμνήσεις σας. Μπορείτε να διακρίνετε το βράδυ στη παραλία με μικρό φεγγαράκι, το μαγευτικό μπλε της θάλασσας; Καθόλου. Όλοι βλέπουμε μόνο μια άγρια μαυρίλα και να λέμε και την αλήθεια λίγοι τολμάνε το μπάνιο εκείνη την ώρα.

Μήπως βλέπετε όμως καλύτερα τη κατακόκκινη ζακετούλα που έριξε η αγαπημένη σας στους ώμους της; Αααα, εδώ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα… Δεν βλέπετε φυσικά το πορφυρό κόκκινο όπως το απόγευμα που βγήκατε βόλτα, αλλά κάτι προς βαθύ βυσσινί ή κάτι προς το ερυθρό, με κάποια επιφύλαξη βεβαίως. Διακρίνετε εύκολα όμως, ότι έχει σαν βάση το κόκκινο χρώμα.

Για κοιτάξτε όμως το γρασίδι δίπλα στο πάρκο…

Αααα, μάλιστα…..αυτό το χρώμα φαίνεται πολύ καθαρά. Δεν είναι φυσικά το πράσινο που φαίνεται με το πρωινό φως, αλλά δεν μπορείς να το μπερδέψεις με κανένα άλλο χρώμα.

Οι αναμνήσεις σας λοιπόν με οδήγησαν μόλις τώρα στα εξής δύο συμπεράσματα:

1ο συμπέρασμα: Δεν είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι στην ανάλυση όλων των χρωμάτων. Βλέπουμε και διακρίνουμε πολύ καλύτερα το πράσινο, μετά το κόκκινο και θα έλεγα ελάχιστα το μπλε.

2ο συμπέρασμα: Ξεχωρίζουμε πάντα ένα φίλο του Παναθηναϊκού να έρχεται μέσα στο σκοτάδι!

Ορατή αναισθησία.

Είμαστε λοιπόν ευαίσθητοι στη διαφορά μεταξύ των χρωμάτων αλλά πιο συγκεκριμένα πόσο ευαίσθητοι είμαστε στις τηλεοράσεις και στους προβολείς σπίτι μας; Ξεχωρίζουμε εύκολα τις διαφορές που κάνουν μια εικόνα καλή και κακή; Το μάτι μας είναι καλός κριτής; Θα έλεγα ότι είναι ένας εξαιρετικός ΤΕΛΙΚΟΣ κριτής αλλά θα το χαρακτήριζα επίσης αναίσθητο και τεμπέλικο με βάση τις δυνατότητες του.

Και γιατί αν και μπορούμε να αντιληφθούμε διαφορές που χρίζουν διόρθωσης, δεν ξέρουμε συνήθως τι φταίει και πως να τις διορθώσουμε. Ένα επιπλέον κακό που έρχεται και συμπληρώνει την άνω αδυναμία μας, οφείλετε στο ότι ο εγκέφαλος μας συνηθίζει εύκολα, ακόμη και τη «κακή» εικόνα, εννοώντας τη μη φυσική. Η αλήθεια είναι ότι με 103,000,000 αισθητήρες (ο αριθμός και μόνο τα λέει όλα) θα έπρεπε να κρίνουμε εύκολα μια εικόνα ως καλή, μέτρια ή κακή. Ουσιαστικά όμως η αντικειμενική κριτική γίνεται μόνο όταν έχουμε δύο συσκευές με το ίδιο θέμα μαζί.

Ας δούμε όμως πως και γιατί δεν βρίσκουμε εύκολα τα σφάλματα.

Η ένταση του φωτός παρόλο που αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο σε κάθε χρώμα δεν μας επηρεάζει με κάποια συγκεκριμένη αναλογία αφού τα μάτια μας ξέρουν να τη διαχειρίζονται τέλεια, με την διαστολή ή συστολή της κόρης τους. Για να γίνω λίγο πιο σαφής, μεταξύ του απόλυτου μαύρου που θα πάρουμε για παράδειγμα από την τηλεόραση μας και της απόλυτης φωτεινότητας που δύναται να εκπέμψει, υπάρχουν όπως γνωρίζετε πολλές διαβαθμίσεις.

Το πλείστον των ανθρώπων αντιλαμβανόμαστε στάδια της τάξης από 4% εώς 6% από αυτές τις συσκευές. Κάπου λίγο πιο πάνω, 8 εως 12% ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται χρωματική διαφορά σε μια λευκή ή γκρίζα εικόνα, χωρίς όμως να μπορεί να τη προσδιορίσει από τι προέρχεται και ιδιαίτερα με σφάλματα του μπλέ, που όπως προαναφέραμε είναι το πιο δύσκολο χρώμα για την όραση μας. Αν συνυπολογίσουμε και την εμπλοκή του κόκκινου στη χρωματική διαβάθμιση του μπλε, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ακόμη και αν διακρίνουμε τα σφάλματα, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν, πρακτικά μας είναι αδύνατο να βρούμε τον ένοχο.

Είναι πολύ ή λίγο αυτό το περιθώριο σφάλματος, πιθανώς να ρωτήσετε;

Θα έλεγα πάρα πολύ μεγάλο και η διαφορά φαίνεται όταν η εικόνα έχει τις σωστές αναλογίες σε άμεση σύγκριση με τη λάθος. Τα μάτια μας μπορεί να αδυνατούν να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για βελτίωση κάποιας εικόνας αλλά δεν παύουν να είναι ο τελικός κριτής.

Κλείνοντας το High Fidelity Color, μια και δεν θα ήθελα να κατηγορηθώ για απαξιωτικά και ρατσιστικά σχόλια προς τα μάτια μας, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναδιατυπώσω κομψότερα τη φράση «αναίσθητα». Για να είμαι λοιπόν πιο politically correct, θα έλεγα ότι «όπου θέλουμε….ξέρουμε να κοιτάμε καλύτερα» γιατί είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει τυχαία σε κάποια γυναικεία συζήτηση, ότι ιδιαιτέρως οι άνδρες, όταν κάτι διεγείρει την όραση τους έχουν «μάτι γαρίδα»! Εκεί η οξύτητα και η χρωματική ακρίβεια είναι συνήθως άνω του 101%…

Ρυθμίσεις Εικόνας

Οι ρυθμίσεις μιας συσκευής είναι αυτές που αναδεικνύουν τις αρετές ή εμφανίζουν τα προβλήματα της. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει και εσείς σε καταστήματα του χώρου, εκπληκτικές τηλεοράσεις ή προβολείς να αποδίδουν πολύ κατώτερα του αναμενόμενου, σε αντίθεση με κάποιες άλλες κατώτερης φήμης που απεικονίζουν εντυπωσιακά. Πιθανότατα επίσης κάποια φορά ίσως αντιληφθήκατε ότι κάποιος πωλητής, σας οδηγούσε προς μια συγκεκριμένη συσκευή. Διόλου τυχαίο η συσκευή αυτή να έδειχνε πιο εντυπωσιακά από όλες τις άλλες. Προσέξτε όμως….γράφουμε εντυπωσιακά και όχι σωστά. Μάλιστα εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά της σωστά ρυθμισμένης εικόνας.

Μάθετε περισσότερα

Η διαφορά απόδοσης συσκευών ίδιας τεχνολογίας και χαρακτηριστικών δεν οφείλεται τόσο στη ποιότητα μεταξύ των μοντέλων αλλά στις πολλαπλά διαφορετικές και τις περισσότερες φορές λάθος ρυθμίσεις.

Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις μπορεί να βοηθούν τις εταιρίες να πουλάνε τα καινούργια προϊόντα τους αλλά η απόδοση τους δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εικόνα που απολαμβάνουμε στον κινηματογράφο. Γιατί εκεί το φιλμ είναι αποτυπωμένο με ηλεκτροχημική μέθοδο στην οποία όλη η ρύθμιση πραγματοποιείτε κατά την παραγωγή του. Στα μέσα απεικόνισης όμως, που προσπαθούν να μιμηθούν την αποτύπωση του φιλμ, θα έχετε συναντήσει στα μενού της εικόνας κάποια ρυθμιστικά που αναφέρονται σαν Φωτεινότητα, Αντίθεση, Χρωματικότητα, Απόχρωση, Οξύτητα και ίσως και άλλα πιο προχωρημένα.

Πιθανότατα να παρατηρήσατε ότι κάθε ταινία αποδίδεται με διαφορετικό τρόπο. Σε μια τα πλάνα είναι πιο σκοτεινά, σε μια άλλη τα λευκά είναι πολύ έντονα και μιας άλλης τα χρώματα είναι πιο φανταχτερά με συνέπεια σε κάθε ταινία να αλλάζετε τις τιμές των ρυθμιστικών μέχρι του σημείου που να γίνεται ευχάριστη η παρακολούθηση της.

Αλήθεια όμως αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι κατασκευαστές τοποθετούν αυτά τα ρυθμιστικά στις συσκευές τους; Και γιατί όσο ανεβαίνουμε σε κατηγορίες και τιμές μηχανημάτων βρίσκουμε ολοένα και πιο πολλά;

Θα σας απαντήσουμε με μια εξίσου απλή ερώτηση: Ποιος ο λόγος ύπαρξης των ρυθμιστικών αν οι τηλεοράσεις και οι προβολείς ήταν τέλειες ρυθμισμένες από το εργοστάσιο; Είναι άραγε δώρο ή αξεσουάρ των εταιριών;

Οι σχεδιαστές και κατασκευαστές μέσων απεικόνισης γνωρίζουν πολύ καλά ότι καμία συσκευή δεν είναι σε θέση να απομιμηθεί την κινηματογραφική εικόνα σε τέτοιο βαθμό που να μην την αντιλαμβάνεται τη διαφορά ο ανθρώπινος εγκέφαλος και φροντίζουν να φορτώσουν τα μηχανήματα τους με ρυθμιστικά δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό, με την ταυτόχρονη αρωγή επαγγελματικών εργαλείων να φέρει την εικόνα όσο το δυνατόν πλησιέστερα του προτύπου…

Οι κατασκευαστές ρυθμίζουν τη πρότυπη συσκευή τους σε κάποιο χώρο με ιδανικές συνθήκες αντιγράφουν αυτές τις τιμές σε όλους τους προβολείς παραγωγής και έτσι εξέρχονται χιλιάδες μηχανήματα ρυθμισμένα για τον συγκεκριμένο χώρο ΑΛΛΑ όχι για καθένα δικού μας ξεχωριστά.

Ο δικός μας χώρος έχει διαφορετικό χρωματισμό, ανακλάσεις και καθρεφτισμούς μέσα στην οθόνη και διαφορετική φωτεινότητα που θα πρέπει να εξουδετερωθεί για να αποδοθεί σωστή εικόνα.

Θα πρέπει δηλαδή να επαναλάβουμε τη ρύθμιση της κατασκευάστριας εταιρίας αλλά με τα δικά μας μέσα (πχ DVDp, οθόνη, καλώδια κλπ) και το σημαντικότερο στο χώρο μας.

Ίσως αναρωτιέστε λοιπόν, ποια είναι η ΣΩΣΤΗ εικόνα.

Ποια είναι αυτή που θα ταιριάζει για όλες τις ταινίες;

Ποια είναι αυτή που θα αποδίδει τα φωτεινά και τα σκοτεινά πλάνα με σωστή κλίμακα διαβάθμισης και τα χρώματα με σωστό κορεσμό;

Ποια είναι αυτή που θα αποδώσει όλες τις λεπτομέρειες που υπάρχουν κρυμμένες στην ταινία βαθειά μέσα στα λευκό, το μαύρο και τα χρώματα.

Ποια είναι αυτή η ρύθμιση που κρατώντας τη σταθερή για όλες τις ταινίες θα αποδίδει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και κινηματογραφική αίσθηση;

Για να αποτυπωθεί η ρεαλιστικότητα του κινηματογραφικού φιλμ στην οθόνη σας, δεν υπάρχει άλλη οδός από μια ρύθμιση με βάση τα αυστηρά πρότυπα που συναντάμε μόνο σε επαγγελματικά Studios.

Αυτή η ρύθμιση υπάρχει σήμερα και στην Ελλάδα, και παρέχεται από την εταιρία μας η οποία είναι και η μοναδική πιστοποιημένη κατά τα πρότυπα του οργανισμού ISF που χρησιμοποιεί και πλήρως εγκεκριμένα εργαλεία ρύθμισης.

Ποια είναι η τέλεια εικόνα;

Η διαφορά απόδοσης συσκευών ίδιας τεχνολογίας και χαρακτηριστικών δεν οφείλεται τόσο στη ποιότητα μεταξύ των μοντέλων αλλά στις διαφορετικές και τις περισσότερες φορές λάθος ρυθμίσεις. Οι κατασκευάστριες εταιρίες προβολέων, τηλεοράσεων, Plasma και LCD ρυθμίζουν τα μοντέλα τους να δείχνουν όσο το δυνατόν πιο γοητευτικά στα μάτια των υποψήφιων αγοραστών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα βρεθούν να εκπέμπουν δίπλα σε αλλά μοντέλα της αγοράς.

Μάθετε περισσότερα

Στο κινηματογράφο, όπου το φιλμ είναι αποτυπωμένο με ηλεκτροχημική μέθοδο, η όλη ρύθμιση λαμβάνεται χώρα κατά την παραγωγή του. Στα μέσα απεικόνισης όμως που προσπαθούν να μιμηθούν την αποτύπωση του φιλμ, θα έχετε συναντήσει στα μενού της εικόνας κάποια ρυθμιστικά που αναφέρονται σαν Φωτεινότητα, Αντίθεση, Χρωματικότητα, Απόχρωση, Οξύτητα και ίσως και άλλα πιο προχωρημένα.

Ίσως μάλιστα να έχετε παρατηρήσει ότι αλλάζοντας τις τιμές αυτών των ρυθμιστικών έστω και ελάχιστα, μεταβάλλεται τελείως και η εικόνα, άλλοτε γίνεται πιο έντονη, άλλοτε πιο φωτεινή, άλλοτε πιο δυναμική. Πιθανότατα μάλιστα κάποια ρυθμιστικά να παρατηρήσατε ότι βρίσκονται ήδη στη μέγιστη τιμή τους, όπως για παράδειγμα η αντίθεση, που δίνει βέβαια πολύ φωτεινή εικόνα αλλά παράλληλα πολύ αφύσικη χωρίς να συμπεριλάβουμε υπόψη μας και τη μεγάλη φθορά που προξενεί στη συσκευή μας, εξανεμίζοντας με γοργούς ρυθμούς τις ώρες που δίνει ο κατασκευαστής!

Ίσως πάλι να παρατηρήσατε ότι κάθε ταινία αποδίδεται με διαφορετικό τρόπο. Σε μια τα πλάνα είναι πιο σκοτεινά, σε μια άλλη τα λευκά είναι πολύ έντονα και μιας άλλης τα χρώματα είναι πιο φανταχτερά με συνέπεια σε κάθε ταινία να αλλάζετε τις τιμές των ρυθμιστικών μέχρι του σημείου που να γίνεται ευχάριστη η παρακολούθηση της.

Αλήθεια όμως αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι κατασκευαστές τοποθετούν αυτά τα ρυθμιστικά στις συσκευές τους; Και γιατί όσο ανεβαίνουμε σε κατηγορίες και τιμές μηχανημάτων βρίσκουμε ολοένα και πιο πολλά ρυθμιστικά;

Να σας απαντήσουμε με μια εξίσου απλή ερώτηση: Ποιος ο λόγος ύπαρξης των ρυθμιστικών αν οι τηλεοράσεις ή οι προβολείς ήταν τέλειοι από το εργοστάσιο; Είναι άραγε δώρο ή αξεσουάρ των εταιριών;

Η στυγνή πραγματικότητα είναι ότι οι σχεδιαστές και κατασκευαστές μέσων απεικόνισης γνωρίζουν πολύ καλά ότι καμία συσκευή δεν είναι σε θέση να απομιμηθεί τον κινηματογράφο σε τέτοιο βαθμό που να μην αντιλαμβάνεται η διαφορά από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και φροντίζουν να φορτώσουν τα μηχανήματα τους με ρυθμιστικά δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό, με την ταυτόχρονη αρωγή επαγγελματικών εργαλείων να φέρει την εικόνα όσο το δυνατόν κοντύτερα στο πρότυπο.

Οι κατασκευαστές ρυθμίζουν τη πρότυπη συσκευή τους σε κάποιο χώρο με ιδανικές συνθήκες όπου πετυχαίνουν και τις αστρονομικές τιμές του λόγου αντίθεσης (Contrast Ratio) κάνουν Copy-Paste αυτές τις τιμές στο Firmware των προβολέων παραγωγής και έτσι εξέρχονται χιλιάδες μηχανήματα ρυθμισμένα για τον συγκεκριμένο χώρο ΑΛΛΑ όχι για καθένα δικού μας ξεχωριστά.

Εδώ λοιπόν τα ρυθμιστικά παίζουν τον κυριότερο παράγοντα για τη ρύθμιση του τελικού αποτελέσματος αφού εκτός της πλειάδας των συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο για παράδειγμα προβολέα, έχουμε και τη διαμόρφωση και χρωματισμό του χώρου, όπου ανακλάσεις και καθρεφτισμοί μέσα στην οθόνη θα πρέπει να εξουδετερωθούν για να αποδοθεί σωστή κινηματογραφική εικόνα.

Θα πρέπει δηλαδή να επαναλάβουμε τη ρύθμιση της κατασκευάστριας εταιρίας αλλά με τα δικά μας υπόλοιπα μέσα (πχ DVDp, οθόνη, καλώδια κλπ) και το σημαντικότερο στο χώρο μας.

Ίσως αναρωτιέστε λοιπόν, ποια είναι η ΣΩΣΤΗ εικόνα.

Ποια είναι αυτή που θα ταιριάζει για όλες τις ταινίες;

Ποια είναι αυτή που θα αποδίδει τα λευκά και τα σκοτεινά πλάνα με σωστή διαβάθμιση και τα χρώματα με σωστό κορεσμό;

Ποια είναι αυτή που θα αποδώσει όλες τις λεπτομέρειες που υπάρχουν κρυμμένες στην ταινία βαθειά μέσα στα λευκό, το μαύροκαι τα χρώματα;

Ποια είναι αυτή που κρατώντας τη ρύθμιση σταθερή για όλες τις ταινίες θα αποδίδει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και κινηματογραφική αίσθηση;

Για να αποτυπωθεί η ρεαλιστικότητα του κινηματογραφικού φιλμ στην οθόνη σας, δεν υπάρχει άλλη οδός από μια ρύθμιση με βάση τα αυστηρά πρότυπα που συναντάμε μόνο σε επαγγελματικά Studios.

Αυτή η ρύθμιση υπάρχει σήμερα και στην Ελλάδα, και παρέχεται από την εταιρία μας η οποία είναι και η μοναδική πιστοποιημένη κατά τα πρότυπα του οργανισμού ISF που χρησιμοποιεί και πλήρως εγκεκριμένα εργαλεία ρύθμισης.

Η υπηρεσίες μας στη ρύθμιση οποιασδήποτε τηλεόρασης CRT, Plasma, LCD, RPTV και προβολείς CRT ή Digital χωρίζονται σε δύο στάδια.

Στάδιο 1 – Revolutionary Theater, Advanced.

Στάδιο 2 – Revolutionary Theater, Ultimate.

Να επισημανθεί ότι όλες οι επαγγελματικές ρυθμίσεις εικόνας γίνονται αποκλειστικά από τον κ Ευάγγελο Λάμπρου, έναν επαγγελματία που έχει συνδέσει το όνομα του όσο κανένας άλλος με την λάμψη και τη γοητεία του ποιοτικού Home Theater στη χώρα μας.

Welcome to the Revolutionary Home Theater.

Η εντυπωσιακή εικόνα όμως δεν έχει να κάνει τίποτα με την πραγματική. Χτυπητά κόκκινα ή δυνατά λευκά δεν συναντάμε συνέχεια γύρω μας, πως είναι λοιπόν δυνατόν κάθε σκηνή του έργου που παρακολουθείτε να περιέχει τέτοια χρώματα;

Για όλες αυτές τις διαφορές άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές ο υπαίτιος είναι πάντοτε ΕΝΑΣ. Το Remote control ή στην ελληνιστή το κομπιουτεράκι.

Αυτή η καταπληκτική εφεύρεση που δεν μας σηκώνει από τον καναπέ μας, δημιούργησε παράλληλα αφάνταστα προβλήματα από τη στιγμή που συμπεριληφθήκαν στα κουμπάκια της ο έλεγχος της φωτεινότητας, αντίθεσης, χρωματικότητας και οξύτητας. Γιατί έδωσε τη δυνατότητα στον απλό χρήστη να μεταβάλει έστω αυτά τα απλά ρυθμιστικά τα οποία όμως χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις λειτουργούν μέχρι και καταστροφικά για τη ίδια τη συσκευή.

Η εταιρία μας δημιουργήθηκε, απέκτησε οντότητα και φήμη μέσα από τις εξειδικευμένες ρυθμίσεις που προσφέρει στον Ελληνικό χώρο. Η φήμη όμως δεν ήρθε τυχαία.

Κατασκευή Home Theater

Η μεγάλη ώρα έφτασε!

Τέλεια! Πήρατε την απόφαση να φέρετε τον γειτονικό κινηματογράφο στο σαλόνι του σπιτιού σας, κάνατε κάποιες πολύωρες επισκέψεις σε κάποια καλά καταστήματα του χώρου, συγκρίνατε μηχανήματα, επιδόσεις, τιμές και είπατε μέσα σας ότι έφτασε επιτέλους η ώρα ή ότι η υπομονή έχει και τα όρια της ή ότι τώρα ή ποτέ. Σίγουρα θα θυμηθήκατε και άλλα εμψυχωτικά ρητά αποφασιστικότητας μόλις αυτή η άκαρδη συνείδηση πότισε ακαριαία τα εγκεφαλικά σας κύτταρα με απανωτά ηχητικά κτυπήματα από τα καμπανάκια συναγερμού που προειδοποιούν για προκείμενη οικονομική αφαίμαξη.

Όμως η απόφαση ελήφθη: Κινηματογράφος στο σπίτι ΣΗΜΕΡΑ.

Μάθετε περισσότερα

Καλώς ήρθατε λοιπόν στον κόσμο μας και τη μεγάλη παρέα των φίλων του Home Theater, αν και θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι αργήσατε αρκετά να μας συνοδέψετε. Πολλοί cinefil που θα γνωρίσετε ασχολούμενοι σιγά-σιγά με τον κύκλο του Home Theater, έχουν ήδη αναπαράγει στη χώρα μας εικόνα και ήχο κατά πολύ ανώτερα του κινηματογράφου.

Από την άλλη μεριά βέβαια, η αργοπορία της ένταξης σας, σας έκανε κάποιο καλό. Εσείς πλέον έχετε μπροστά σας, όλη τη κατασταλαγμένη εμπειρία μας έτοιμη, προσπελάσιμη και στην άμεση διάθεση όποτε τη ζητήσετε. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στον ποιοτικό οικιακό κινηματογράφο που είναι και ο μοναδικός προορισμός μας και σας ευχόμαστε χρόνια καλής ψυχαγωγίας.

Αν την εισαγωγή σας στο κόσμο της 7ης τέχνης την εναποθέσετε σε κάποια εταιρία που γνωρίζει καλά το Home Theater και το μετουσιώνει σε μορφή τέχνης όπως εμείς, απλά κρατήστε ένα ημερολόγιο ανά χείρας και αρχίστε να αφαιρείτε μέρες και ώρες, μέχρι την εκείνη τη στιγμή που θα θαυμάσετε το έργο σας ολοκληρωμένο από την ανάθεση της εργασίας.

Αν πάλι είστε ένας φανατικός Do It Your Self-er, καθίστε αναπαυτικά στη καρέκλα του H/Y σας γιατί θα πρέπει να διαβάσετε αρκετά πράγματα αρχίζοντας σήμερα κιόλας. Σημαντικά θέματα, κατευθύνσεις και λεπτομέρειες που θα πρέπει να θυμηθείτε αργότερα την ώρα της κατασκευής για να χαρείτε στο τέλος ένα δυνατό οπτικοαουστικό αποτέλεσμα.

Πάντως είστε ή δεν είστε DIY, καλό θα ήταν να διαβάσετε και να κατανοήσετε τις γενικές αρχές του Home Theater ώστε να γνωρίζετε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε σχεδιάζοντας την εισαγωγή στο χώρο σας του 7ου θαύματος του κόσμου.

Ξεκινήστε με αναμνήσεις.

Προσπαθήστε να θυμηθείτε την εσωτερική διακόσμηση της αίθουσας κινηματογράφου που πήγατε για τελευταία φορά. Ωραία…

Τώρα προσπαθήστε να θυμηθείτε και κάποιες προηγούμενες…

Είμαστε σίγουροι ότι δεν έχετε δει ποτέ κάποια βαμμένη νοσοκομειακά άσπρη ή ντυμένη με λευκές ή έστω και μπεζ ταπετσαρίες. Αντίθετα θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι ακόμη και οι μοκέτες και τα καθίσματα είναι επιλεγμένα μέσα από κάποιο σκούρο χρωματολόγιο. Επίσης αποκλείετε να έχετε δει παράθυρα, καθρέπτες, γυάλινες ή γυαλιστερές επιφάνειες.

Αν αναρωτιέστε αν είναι σύμπτωση ή υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που όλοι οι αιθουσάρχες απομιμούνται μια συγκεκριμένη τάση με μικρές διαφοροποιήσεις, στοιχηματίστε άφοβα στο δεύτερο. Ο θεμελιώδης λίθος που στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της κινηματογραφικής προβολής είναι το σκοτάδι, και αναγράφεται με μεγάλα φωτεινά γράμματα στη βάση του ότι κανένας κινηματογράφος δεν μπορεί να λειτουργήσει σε φωτεινό περιβάλλον. Πολύ απλά μέσα στο χώρο της αίθουσας μόνο η κινηματογραφική μηχανή θα πρέπει να προβάλει και να διαχειρίζεται το φως. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει, όσα νέα συστήματα ψηφιακά και μη παρουσιαστούν.

Εμείς δημιουργώντας τον προσωπικό μας οικιακό κινηματογράφο προσπαθούμε να απομιμηθούμε τον μεγάλο βασιλιά, τον πραγματικό κινηματογράφο. Μη σας παρασύρουν για παράδειγμα νέοι προβολείς με υψηλά νούμερα απόδοσης φωτεινότητας, πιστεύοντας ότι έτσι θα ανταπεξέλθετε μιας κάποιας φωτεινότητας στο χώρο σας. Αν και βοηθάει τα μάλλα η δυνατότητα φωτεινής προβολής, υπάρχει και κάποιο όριο πέραν του οποίου η θέαση όχι μόνο γίνετε κουραστική αλλά συγχρόνως δημιουργείται και μια φωτεινή σκιά, ένα πέπλο δηλαδή πάνω στην οθόνη.

Η κινηματογραφική βιομηχανία διαμέσω της πολύ αυστηρής SMPTE προδιαγράφει ότι από τα 12 ft²/lb (41,16 Nits) φωτεινότητας μέχρι και το ανώτατο των 18 ft²/lb (61,74 Nits) έχουμε μια υπέρ-ικανοποιητική εκπομπή φωτός για προβολή οποιουδήποτε θέματος κινηματογραφικής ταινίας. Αν αυτά τα ft²/lb δεν είναι αρκετά φωτεινά για το χώρο σας μην ρίχνετε το φταίξιμο στο προβολέας σας γιατί ο χώρος σας είναι αυτός που χρειάζεται τη βοήθεια σας.

Σπίτι σας λοιπόν που θα επιχειρήσετε να προβάλετε, εφόσον δεν έχετε στη διάθεση σας κάποιο αφιερωμένο δωμάτιο, θα πρέπει τουλάχιστον να προσέξετε με επιμέλεια κάποια από τα βασικά κλειδιά που θα αξιοποιήσουν τα χρήματα που επενδύσατε για την αγορά του προβολέα και των συνοδών του. Το πιο βασικό κλειδί για την απόλαυση και αξιοποίηση του συστήματος σας, είναι η επιμέλεια του χώρου σας.

Δεν είναι λίγες οι φορές στη δουλειά μας που μετά από κάποια μικρή βοήθειακαι φροντίδα και στο χώρο που δέχεται την εγκατάσταση και ρύθμιση χαμηλής κατηγορίας προβολέα, η κινηματογραφική αίσθηση και η ζωντάνια της προβολής ξεπερνάνε πολλά αρρύθμιστα συστήματα τριπλάσιας αξίας που απλά τοποθετήθηκαν χωρίς κάποια επιμέλεια. Εσείς ξεκινήστε σωστά. Βρείτε πρώτα τη σωστή θέση να τοποθετήσετε το προβολέα και την οθόνη.

Επιλέγοντας τη θέση.

Το σημείο εκκίνησης της επιτυχημένης εγκατάστασης είναι να βρεθεί η ιδανική θέση. Που ακριβώς θα τοποθετηθεί και με ποια διεύθυνση το όλο το σύστημα στο χώρο. Να επισημάνω ότι παρακάτω θα διαβάσετε μόνο για περιπτώσεις εμπρόσθιας προβολής (Front projecting) είτε για τοποθέτηση σε τραπεζάκι είτε σε οροφή. Στα συστήματα που επιλέγεται να τοποθετηθεί ο προβολέας σε ειδικό χώρο πίσω από την οθόνη (Rear Projecting) απαιτούν μεγάλες γνώσεις τόσο για την τοποθέτηση όσο και στην επιλογή σωστής φωτοδιαπερατής οθόνης, που πολύ δύσκολα περιγράφεται και αναλύεται μέσω σελίδων στο διαδίκτυο.

Η επιλογή της διεύθυνσης τοποθέτησης προβολέα και οθόνης στο χώρο που έχετε αποφασίσει, έχει να κάνει με τρεις παράγοντες.

Πρώτος είναι η περιβάλλουσα φωτεινότητα.

Δεύτερος είναι η σωστή ηχητική κάλυψη.

Τρίτος η αισθητική παρέμβαση.

Η περιβάλλουσα φωτεινότητα εννοώντας και συμπεριλαμβάνοντας όλες τις πηγές φωτισμού που εκπέμπουν στο χώρο, όχι μόνο τις φυσικές αλλά και τις τεχνητές που όμως δεν μπορούμε να επέμβουμε, για παράδειγμα μια δυνατή λάμπα από κολώνα της ΔΕΗ, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να αξιολογείτε πριν την όποια σκέψη εγκατάστασης.

Η πιο λανθασμένη θέση είναι να τοποθετήσουμε την οθόνη σε αντίθετη διεύθυνση με φωτισμό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Πολύ απλά, ακόμη και με περιορισμένη ισχύ ένα φωτιστικό σώμα, την ώρα που θα παρακολουθούμε κάποιες σκοτεινές σκηνές της ταινίας, θα δημιουργήσει ένα αχνό πέπλο και σε πιο ακραίες περιπτώσεις χρωματικό ξέπλυμα της οθόνης, όπως για παράδειγμα όταν ρίξετε τη δέσμη φωτός από κάποιο φακό πάνω στην οθόνη.

Κρατώντας τις πηγές ξένου φωτισμού αριστερά και δεξιά το τελικό αποτέλεσμα δεν θα βελτιωθεί ουσιαστικά αφού η έκθεση φωτεινότητας θα προσκρούει πλαγιομετωπικά με την οθόνη δημιουργώντας πάλι τα προαναφερόμενα προβλήματα.

Η καλύτερη λύση λοιπόν, όπως ίσως καταλάβατε, είναι αυτή που απέμεινε. Να τοποθετηθεί η πλάτη της οθόνης μπροστά από τη εξωτερική φωτεινή πηγή. Σε μια τέτοια περίπτωση να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή το πίσω μέρος του υφάσματος να έχει επικάλυψη μαύρου χρώματος ώστε να μην τη διαπερνάει το φως.

Στη περίπτωση που έχουμε εισροή φωτός με παραπάνω από μια πλευρά δωματίου, για παράδειγμα σε ένα χώρο με παράθυρα από δύο ή και τρεις πλευρές, διαλέξετε να τοποθετήσετε την οθόνη ανάποδα προς αυτό που κοιτάει δυτικά (η πλάτη της οθόνης να κοιτάει τη δύση). Με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλεύεστε περισσότερες ώρες τον προβολέα σας ξεκινώντας από νωρίς το απόγευμα και έχοντας παράλληλα τα λιγότερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Παρότι πλέον αποφεύχθηκε η απευθείας έκθεση της οθόνης σε φως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αποβληθεί και όλες οι εξασθενημένες ανακλάσεις που θα πάρουμε από τη διάχυση φωτεινότητας του εξωτερικού φωτισμού. Για την προστασία από αυτές όμως θα επεκταθούμε παρακάτω.

Ο Δεύτερος Παράγοντας, η σωστή ηχητική κάλυψη του χώρου, προκαθορίζει μερικές φορές την τοποθέτηση του συστήματος αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήχος είναι το έτερον ήμισυ του ολοκληρωμένου Οικιακού Κινηματογράφου.

Φυσικό είναι αν οι διαστάσεις του χώρου σας δεν επιτρέπουν παρά μόνο μια συγκεκριμένη φορά την τοποθέτηση των ηχείων σας, να μετριάσετε κάπως τις απαιτήσεις ως προς το οπτικό αποτέλεσμα ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Για την τοποθέτηση των μηχανημάτων και ηχείων στο χώρο, τις γωνίες, αποστάσεις και τη φορά τους προς τον ακροατή θα βρείτε τις απαιτήσεις και τις πληροφορίες τοποθέτησης από κάθε σύστημα, (DD, THX) στο αντίστοιχο τμήμα της σελίδας μας που εστιάζει στο πολυκάναλο ήχο.

Για να αποδώσει πλήρως τις δυνατότητες της η μαγεία της πολυκάναλης ακρόασης θα πρέπει η τοποθέτηση των ηχείων να γίνει με ακρίβεια τόσο ως προς την τήρηση των απαιτήσεων του ηχητικού συστήματος που αποκωδικοποιείται αλλά και ως προς τις ιδιαίτερες συνθήκες που χρειάζονται για να αποδώσουν, (πχ ηλεκτροδυναμικά, ηλεκτροστατικά, μαγνητοστατικά ηχεία, κόρνες κλπ).

Όπως καταλαβαίνετε η εγκατάσταση περιπλέκεται πάρα πολύ αφού ο συνδυασμός παραγόντων μόνο και μόνο για τον ήχο είναι πολύ μεγάλος για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, χωρίς ακόμη να προσθέσουμε τις απαιτήσεις της εικόνας στο χώρο. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως πώς ένα καλό σύστημα Home Theater ξεχωρίζει πάντα λόγω της ισορροπίας των επιδόσεων μεταξύ εικόνας και ήχου.

Δεν μπορεί για παράδειγμα, να έχουμε επιλέξει το χώρο και τη τοποθέτηση των μηχανημάτων με βάση τη βέλτιστη ηχητική συμπεριφορά του συστήματος και το αντίστοιχο τμήμα της εικόνας να παρουσιάζεται με φτωχή μορφή γιατί του αφέθηκε ελάχιστος ή παντελώς λάθος χώρος. Και φυσικά και το αντίστροφο.

Το κάθε σύστημα για να αναδείξει τις αρετές του, όσο φθηνό ή ακριβό είναι, πρέπει να τύχει του σεβασμού των ελάχιστων προδιαγραφών σωστής λειτουργίας, από τον ιδιοκτήτη ή τον εγκαταστάτη του. Τηρήστε τις ευλαβικά.

Ο Τελευταίος Παράγοντας, η αισθητική παρέμβαση, είναι κάτι που θα προκαθορίσετε μόνοι σας εξαρχής θέτοντας τις προδιαγραφές των μέγιστων αλλαγών που είστε διατεθειμένοι να φτάσετε. Το που θα τοποθετηθούν αλλά και πως, όχι μόνο ο προβολέας και η οθόνη αλλά και τα υπόλοιπα συστήματα Α-V που καταλαμβάνουν αρκετό χώρο είναι κάτι που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο να σχεδιάσετε λεπτομερώς από πριν. Έτσι θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις ανακαλύπτοντας ότι τα μηχανήματα, το μέγεθος τους ή ο χρωματισμός τους απλά δεν χωράνε ή δεν ταιριάζουν αισθητικά στο χώρο σας.

Επειδή εμπλέκετε σχεδόν πάντα και η σύζυγος σε τέτοιες αποφάσεις, θα ήταν φρόνιμο να την πληροφορήσετε από πριν ώστε να εξοικειωθεί με το εύρος των αλλαγών που θα σκοπεύετε να κάνετε. Να σας προειδοποιήσουμε πάντως ότι εμφανή καλώδια, οθόνες και κρεμαστοί προβολείς είναι από τις χειρότερες σκέψεις που μπορείτε να εκμυστηρευτείτε στη γυναίκα σας. Μην απορήσετε που στα αυτιά της, η όλη επιχείρηση θα μοιάζει με πολεμικό ανακοινωθέν από τη Μοσούλη. Αν είστε διατεθειμένοι και πεπεισμένοι να προχωρήσετε, εξοπλιστείτε με υπομονή και εξυπνάδα.

Όταν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή, θυμηθείτε ότι υπάρχει το camouflage που ανεπιφύλακτα σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε, όπως ηλεκτρολογικά κανάλια, γυψοσανίδες απόκρυψης, μέχρι και ηλεκτρικά αναβατόρια, που από τη μια προστατεύουν την επένδυση σας από κάπνα, σκόνη και ηλιακή ακτινοβολία και από την άλλη επιτρέπουν στη γυναίκα σας να κρατήσει το άσβεστο χαμόγελο της αφού δεν θα αντιλαμβάνεται κανείς πλέον τις εξυπνάδες σας.

Εξολοθρεύεστε τη φωτεινότητα

Φροντίσατε λοιπόν η οθόνη σας να μην αντικρίζει φως. Δεν σταματήσαμε όμως το φως να εισέρχεται στο χώρο. Το ότι δεν έρχεται σε απευθείας επαφή φως και οθόνη είναι ένα μεγάλο βήμα αλλά η ολοκλήρωση έρχεται με τη πλήρη στεγανοποίηση του χώρου από εισροές φωτός.

Μπορεί η λέξη στεγανοποίηση να ακούγεται υπερβολική, αλλά επειδή τα κύρια προβλήματα που συναντάμε στη προβολή πηγάζουν από τον ανεπιθύμητο φωτισμό, θα διαπιστώσετε ότι περιορίζοντας τα προβλήματα ένα προς ένα στο ελάχιστο, η ποιότητα της εικόνας ανεβαίνει κατακόρυφα. Εκτός όμως της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής που για εμάς παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην εργασία μας, προφανώς θα θέλετε να παρακολουθήσετε κάποια ταινία ή άλλου είδους πρόγραμμα ένα μεσημέρι, απόγευμα ή και πρωινό χωρίς να περιμένετε κυριολεκτικά να νυχτώσει για να χαρείτε την επένδυση σας. Με μια απλή αλλά καθοριστική επέμβαση στο χώρο σας όλα αυτά μπορεί να επιτευχθούν.

Κάντε το ακόλουθο πείραμα που και εμείς κάνουμε, κάπως παρόμοια στο χώρο των πελατών μας. Πρωινή ή μεσημεριανή ώρα, κλείστε όλα τα παραθυρόφυλλα, τραβήξτε τις κουρτίνες και κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες. Και φυσικά σβήστε όλα τα φώτα γύρω σας. Περιμένετε δύο λεπτά να διασταλούν οι κόρες των ματιών σας.

Αν δεν βλέπετε τίποτα μετά από 2 λεπτά έχετε ένα χώρο άριστα μονωμένο από εξωτερικές πηγές φωτός. Αν βλέπετε όμως καθαρά γύρω σας τότε έχετε ένα πρόβλημα που απαιτεί μια λύση. Μην προσπαθήσετε να κατηγοριοποιήσετε την συσκότιση του χώρου σας εφόσον έχετε έστω και λίγο φως αφού όπως θα δείτε πιο κάτω μπορείτε εύκολα να το εξαλείψετε. Οτιδήποτε άλλο εκτός από το πλήρες σκοτάδι θα σας καταστρέφει ότι πιο πολύτιμο χρυσοπληρώνετε σε ένα προβολέα. Την αναλογία αντίθεσης.

Συνεχίζοντας το πείραμα, παρατηρείστε πολύ προσεκτικά από πού εισέρχεται το ανεπιθύμητο φως. Συνήθως θα είναι από κάποιο παράθυρο ή από κάποια χαραμάδα πόρτας. Βεβαιωθείτε ότι προέρχεται σίγουρα από εκεί με τον ακόλουθο τρόπο. Στα παράθυρα απλώστε μια κουβέρτα και στις χαμηλές χαραμάδες από τις πόρτες τοποθετήστε μαξιλάρια. Κάπως έτσι θα πρέπει να βρήκατε την αιτία των προβλημάτων σας.

Η λύση που μπορείτε να δώσετε είναι πάρα πολύ απλή. Για φως που διέρχεται από παράθυρα, θα μπορείτε να τοποθετήσετε πίσω από τις κουρτίνες ένα ρολό συσκότισης, το λεγόμενο και ως blackout. Στο εξωτερικό μάλιστα η λύση του blackout είναι ευρέως γνωστή αφού σε πολλές πόλεις τα σπίτια δεν έχουν παραθυρόφυλλα και συσκοτίζουν μόνο από τις κουρτίνες. Με αυτό το ρολό που κρύβετε διακριτικά πίσω από την κουρτίνα ή το κουρτινόξυλο και λαμβάνει ελάχιστο χώρο κόβουν τις ανεπιθύμητες ακτίνες του ηλίου ή το φωτισμό από κάποια λάμπα που βρίσκεται στο δρόμο. Θα το προμηθευτείτε από καταστήματα επίπλων και θα το βρείτε σε διαφορετικές διαστάσεις για να ταιριάξει στο μήκος του παραθύρου σας.

Εσείς θα το τοποθετήσετε μέσα στο κουρτινόξυλο σας πίσω από τη κουρτίνα σας ώστε να μην φαίνεται καθόλου όταν είναι τυλιγμένο και θα το κατεβάζετε μόνο κατά τη προβολή. Η χρήση τους είναι απλή με το τράβηγμα προς τα κάτω, όπως τα ρολά ηλίου στα λεωφορεία ή τις χειροκίνητες οθόνες προβολής ενώ με κάποια απλά πρόσθετα αξεσουάρ μετατρέπονται σε ηλεκτρικά μέχρι και με κίνηση μέσω υπέρυθρων.

Για φως που διέρχεται από χαραμάδες θα βρείτε σε απλά χρωματοπωλεία χωρίς κάποια έρευνα αγοράς, το γνωστό αυτοκόλλητο Stop που αν και η κύρια χρήση του είναι η αποφυγή εισόδου και εξόδου αέρα, εξυπηρετεί το σκοπό μας μια τέλεια. Τα αυτοκόλλητα θα τα βρείτε και σε διαφορετικούς χρωματισμούς για να ταιριάξουν και στο χρώμα των κουφωμάτων σας.

Ο σκοπός μας επιτευχθεί. Απομονώσαμε το εξωτερικό φως. Αφήσαμε όμως ακόμη τις ανακλάσεις του χώρου που δημιουργούνται από τη προβολή. Καιρός να μεριμνήσουμε και για αυτές.

Ανακλάσεις. Ο ύπουλος εχθρός της προβολής.

Καταφέρατε λοιπόν να μην εισέρχεται φως στο mini κινηματογράφο σας. Τέλεια. Από ανακλάσεις όμως πως τα πάμε; Τι είναι αυτές και τι εννοώ; Τζάμια και κρύσταλλα, καθρέφτες και πίνακες, ακόμη και γυαλιστερά ή απλά πολύ ανοικτά χρώματα τοίχων συνεισφέρουν με τεράστια ποσοστά επιτυχίας σε μια αποκαρδιωτική εικόνα!

Ανακαλύψτε τα ελαττώματα του χώρου σας πολύ απλά. Προβάλετε ένα λευκό σήμα στην οθόνη και κοιτάξτε κυρίως μπροστά αλλά και γύρω σας. Αναζητήστε τα ακόλουθα. Κάποιους τοίχους που θα τους βλέπετε πολύ φωτεινούς, κάποια τζάμια παραθύρων που θα γυαλίζουν, ίσως ένα γυάλινο τραπεζάκι ή τη τζαμαρία της βιτρίνας στο σαλόνι που θα καθρεφτίζει. Πολύ εύκολα θα εντοπίσετε τον κατοπτρισμό της οθόνης σας, μέσα από τον καθρέπτη που έχετε στο πλάι του τοίχου.

Όλος αυτός ο περιβάλλον φωτισμός που δημιουργεί ο προβολέας σας επιστρέφει μέσα στην οθόνη και φυσικά στο έργο που παρακολουθείτε. Αυτό τι σημαίνει;

Πολύ απλά με τζάμια, κρύσταλλα και καθρέπτες χαλάτε την αναλογία της αντίθεσης στο χώρο σας αφού όπου προσκρούει το φως και ανακλάτε διπλασιάζετε αλλά επίσης σας δημιουργεί και μια δεύτερη περιοχή θέασης όπου απεικονίζετε η ταινία ικανή να σας αποπροσανατολίσει σας από τη πλοκή του έργου.

Σε περιπτώσεις πολύ ανοιχτόχρωμων τοίχων ή ακόμα χειρότερα βαμμένων με γυαλιστερή μπογιά όλη η δημιουργημένη ανάκλαση εκτός του αποπροσανατολισμού μας κατά τη παρακολούθηση, επιστρέφει μέσα στην οθόνη κουβαλώντας τμήματα της χρωματικότητας της. Έτσι τα πλάνα δεν γεμίζουν απλά με ξένο χρώμα καταστρέφοντας τη φωτογραφία του σκηνοθέτη αλλά προβάλλονται και με ενισχυμένη φωτεινότητα, αποδίδοντας πιο έντονα και φυσικά με πέπλο.

Οι λύσεις εδώ πιστεύω ότι είναι εύκολα αντιληπτές.