Το σπίτι σας. Έξυπνο και Ενεργειακά Οικονομικό.

Οι περισσότερες προτάσεις για «έξυπνες» κατοικίες, σταματούν στους απλούς χειρισμούς. Εμείς πηγαίνουμε πολλά βήματα πιο μπροστά.

Crestron-home-automation-control-systems-by-VIA

Στην επιλογή ενός συστήματος «έξυπνης» κατοικίας συνήθως προτείνονται προϊόντα που παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου κάποιων σημείων της κατοικίας, όπως φώτα, ρολά, σκίαστρα κ.λπ. Θα έχετε υπόψη σας, ενδεχομένως, προϊόντα που παρέχουν δυνατότητα «πλήρους ελέγχου». Όμως, ακόμη και αυτά απαιτούν τη δική σας παρέμβαση. Τι απαιτούν; Το πολυτιμότερό σας αγαθό: το χρόνο σας!

Οι περισσότερες προτάσεις για «έξυπνες» κατοικίες σταματούν σε απλούς χειρισμούς. Για παράδειγμα, δίνουν τη δυνατότητα, βγαίνοντας από το σπίτι και πιέζοντας ένα διακόπτη, να σβήνουν όλα τα αναμμένα φώτα. Μια άλλη δυνατότητα είναι να ανοιγοκλείνουν τα ρολά, οι κουρτίνες και τα σκίαστρα κάποιου χώρου από πολλούς διακόπτες του σπιτιού, ή να φωτίζεται ο κήπος βάσει κάποιου χρονοδιακόπτη. Μπορούν να θεωρηθούν όμως όλα τα παραπάνω πειστικά παραδείγματα «ευφυούς κατοικίας»;

Στην Projecting & Sounding ART πηγαίνουμε πολλά βήματα πιο μπροστά. Θα ονομάζαμε «έξυπνη» μια οικία που «σκέφτεται» με γνώμονα την ασφάλεια, την οικονομία και την άνεση των ενοίκων της. Θα πρέπει, χωρίς κάποια παρέμβαση, να αναλαμβάνει καθημερινά καθήκοντα ρουτίνας. Να «παίρνει αποφάσεις» κατά την απουσία των ενοίκων, να προστατεύει το σπίτι και να τους ειδοποιεί χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους τρόπους επικοινωνίας. Να απλοποιεί την καθημερινότητα, να απομνημονεύει και να πραγματοποιεί τις επιθυμίες των ιδιοκτητών.

Για να απλοποιήσουμε λίγο τα παραπάνω, δημιουργήσαμε τα ακόλουθα σενάρια, τα οποία σας παρέχουν ένα μικρό δείγμα από τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πελάτες μας, στα πλαίσια της ασφάλειας, της άνεσης, του κλιματισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας.


Ασφάλεια

KMR_1672

Η κυρία που ετοιμάζει βραδινό, δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα και αναγκάζεται να φύγει βιαστικά από το σπίτι. Δυστυχώς όμως, ξεχνάει να σβήσει την κουζίνα…

Το «έξυπνο» σύστημα ελέγχου της εταιρείας μας, επιβλέποντας την κατανάλωση ενέργειας στις εστίες, μπαίνει σε επιφυλακή, γιατί οι ανιχνευτές παρουσίας στην οροφή του χώρου δεν παρατηρούν ανθρώπινη παρουσία. Έτσι, ξεκινά μια αντίστροφη χρονομέτρηση και μόλις συμπληρωθούν τρία λεπτά στέλνει σε όλους τους χώρους που διαθέτουν οθόνες αφής ένα μήνυμα ότι η κουζίνα είναι εν λειτουργία αλλά δεν εποπτεύεται από κάποιον! Από αυτές τις οθόνες αφής, εφόσον η κυρία βρισκόταν στο σπίτι, θα μπορούσε είτε να ανανεώσει το χρόνο, είτε να «θυμηθεί» την ετοιμασία του δείπνου ώστε να γυρίσει στην κουζίνα.

Στο παράδειγμά μας όμως η κυρία είναι εκτός κατοικίας και η κουζίνα κινδυνεύει πλέον με πυρκαγιά. Το σύστημα, εφόσον δεν λάβει εντολή από τα πλήκτρα αφής και συνεχίζει να μην ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία, ειδοποιεί με κλήση ή με μήνυμα SMS σε προεπιλεγμένους τηλεφωνικούς αριθμούς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κουζίνα. Απαντώντας η κυρία από το κινητό της θα μπορούσε είτε να ανανεώσει το χρόνο είτε να δώσει εντολή να σβήσουν οι εστίες!

Όμως, όπως είπαμε στην αρχή του παραδείγματος, η κυρία έφυγε βιαστικά και συν τοις άλλοις ξέχασε το κινητό της σπίτι. Με την πάροδο δύο επιπλέον λεπτών και αφού το σύστημα δεν λαμβάνει πλέον καμία απάντηση, αναλαμβάνει καίρια δράση: Σβήνει άμεσα τις εστίες διακόπτοντας την ηλεκτρική τους παροχή και προλαμβάνοντας έτσι τις δυσάρεστες εξελίξεις!


Άνεση

pretentious-sweet-stunning-living-room-lighting-with-fireplace

Ο ιδιοκτήτης επιστρέφει αργά το βράδυ στο σπίτι του. Όλη η οικογένεια κοιμάται και το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση Night Mode από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Όταν ο ιδιοκτήτης ανοίξει την κύρια είσοδο, αφοπλίζει το συναγερμό και ο φωτισμός του χώρου ανοίγει αυτόματα σε πολύ χαμηλή ένταση, της τάξης του 10%. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η διατάραξη της κοινής ησυχίας στο σπίτι, επειδή ο φωτισμός είναι χαμηλός, και ο ιδιοκτήτης κατευθύνεται με άνεση στους χώρους που επιθυμεί.

Σε κάθε δωμάτιο που εισέρχεται, ο φωτισμός του δωματίου ανοίγει 10%, ενώ παράλληλα σβήνουν τα φώτα του χώρου που εγκαταλείπει. Χωρίς να ακουμπήσει κανένα διακόπτη το «έξυπνο σπίτι» τού δημιουργεί ένα φωτεινό μονοπάτι ώστε να κατευθυνθεί στο υπνοδωμάτιό του, ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

Σε ένα άλλο παράδειγμα το ίδιο σενάριο φωτισμού θα εκτυλιχθεί όταν η κυρία σηκωθεί το βράδυ από το κρεβάτι. Δεν θα χρειαστεί να ψηλαφίσει διακόπτες, ούτε να κλείσει τα μάτια της από το δυνατό φως. Επιπλέον, ο σύζυγός της δεν θα ενοχληθεί αφού οι ανιχνευτές κίνησης θα ανοίξουν ελάχιστα τα φώτα των χώρων όπου κατευθύνεται και θα φωτίζουν τη διαδρομή της μέχρι να επιστρέψει στο υπνοδωμάτιο.

Το πραγματικά έξυπνο σπίτι και στα δύο παραδείγματα αντιλαμβάνεται τις κινήσεις των ενοίκων, δρομολογεί κατάλληλα την αφή και το σβήσιμο των φώτων χωρίς να απαιτείται καμία επαφή με διακόπτες, παρέχοντας άνεση και ασφάλεια.


Κλιματισμός και Εξοικονόμηση Ενέργειας

crestron-app

Είναι νωρίς το πρωί. Οι θερμοστάτες μετρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του. Έχοντας προκαθορίσει στο σύστημα ότι η ώρα αφύπνισης της οικογένειας από Δευτέρα έως Παρασκευή είναι 07:00 το πρωί, το έξυπνο σπίτι εκτιμά τις κλιματικές συνθήκες στις 06:00.

Εφόσον υπολογίσει ότι στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας υπάρχει χαμηλό επίπεδο άνεσης ενεργοποιεί την ψύξη, ή τη θέρμανση, διαμορφώνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία ώστε στις 7 το πρωί οι ένοικοι να ξεκινήσουν τη μέρα τους σε ένα άνετο περιβάλλον. Αργότερα, μόλις φύγει και το τελευταίο μέλος της οικογένειας, το σύστημα κάνει άμεση παύση εξοικονομώντας ενέργεια.

Ένα πραγματικά «έξυπνο» σπίτι, όμως, δεν σταματά εδώ! Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες που η οικογένεια αναπαύεται περισσότερο μεταθέτει αυτόματα και τα χρονικά όρια έναρξης και παύσης του. Φυσικά, όλα αυτά χωρίς οι ιδιοκτήτες να έρθουν σε επαφή με θερμοστάτες ή διακόπτες.


Η Projecting & Sounding ART έχει μια νέα πρόταση «έξυπνης» κατοικίας.

Το σπίτι να σκέπτεται για εσάς!

Αν σας φαίνεται εξωπραγματική μια κατοικία που διαθέτει ένα τέτοιο σύστημα, αυτό συμβαίνει γιατί απλά δεν έχετε ακόμη μιλήσει μαζί μας. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πελάτες αγοράζουν τα απαιτούμενα προϊόντα για την εγκατάσταση μιας «έξυπνης» κατοικίας, αλλά ο εγκαταστάτης δεν υλοποιεί τις εφαρμογές που την κάνουν πραγματικά «ευφυή».

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η επιμελής εγκατάσταση και το βάθος του προγραμματισμού που προσφέρει η εταιρεία μας είναι τα δύο μοναδικά χαρακτηριστικά που θα αλλάξουν την κατοικία σας, θα τη διαφοροποιήσουν από άλλες και θα της δώσουν πράγματι τη δυνατότητα να «σκέφτεται» για εσάς. Ιδανικά θα σας προσφέραμε έναν μπάτλερ. Έναν ακριβή, έμπιστο και ακούραστο μπάτλερ που θα ικανοποιούσε όλες σας τις επιθυμίες, πριν τις σκεφτείτε, 365 μέρες το χρόνο. Αλλά ένας μόνο δεν θα ήταν αρκετός.

Εμείς συνδυάζουμε τον Τρόπο Ζωής σας με τον δικό μας ακούραστο «ψηφιακό» μπάτλερ και δημιουργούμε το Modus Vivendi. Το Modus Vivendi που προσφέρουμε είναι ο προορισμός όπου η τεχνολογία αιχμής συναντά τη φιλικότητα χρήσης, την κομψότητα και την καλαισθησία. Έτσι όπως δεν τις γνωρίσατε ποτέ!