James Loudspeaker

Τα πλέον καινοτόμα ηχεία Home Cinema παγκοσμίως

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η James Loudspeakers σχεδιάζει, εξελίσσει και κατασκευάζει στις ΗΠΑ ηχεία για Οικιακές εφαρμογές, επαναπροσδιορίζοντας τον ποιοτικό ήχο

james

Με τη μοναδική τους ακουστική ταυτότητα, την προηγμένη σχεδίαση και το μοντέρνο σχεδιασμό είναι αντικείμενο θαυμασμού από την πρώτη παρουσία τους ακόμη. Από το 1999 που ξεκίνησε η δραστηριότητα της στις ΗΠΑ, η James Loudspeakers προσφέρει μοναδικές custom υλοποιήσεις ηχείων καινοτομώντας και καταδεικνύοντας νέους δρόμους ακουστικής και αισθητικής ένταξης στους χώρους μιας κατοικίας.

Με σχεδιαστές που έχουν βαθιά γνώση ακουστικής, τεχνικούς που εκπαιδεύονται ανελλιπώς στις σύγχρονες τεχνολογίες και με χρήση των πλέον καινοτόμων πρώτων υλών, η James Loudspeakers κατασκευάζει ηχεία που διαθέτουν πιθανότατα το πιο εξελιγμένο ήχο και με βεβαιότητα εξαιρετική εμφάνιση. Η ακουστική διαμόρφωση των ηχείων της γίνεται με κατεύθυνση την αναπαραγωγή των σύγχρονων απαιτητικών ασυμπίεστων ηχητικών format. To αποτέλεσμα είναι σειρές ηχείων μοναδικές που απογειώνουν ηχητικά τους ανά τον κόσμο Οικιακούς Κινηματογράφους.


 

Στη James Loudspeakers η επιλογή κάθε μοντέλου γίνεται με βάση τον όγκο της Κινηματογραφικής Αίθουσας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επιλογή του κατάλληλου ηχείου, το οποίο παρέχει τη σωστή ηχητική κάλυψη, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Ειδικότερα, η γκάμα των subwoofer της εταιρείας είναι μεγάλη και ποικίλη. Τα ιδιαίτερα αυτά ηχεία της James Loudspeakers σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με απαράκλητο γνώμονα την κάλυψη με… εκρηκτικό μπάσο κάθε εγκατάστασης, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις της Κινηματογραφικής Αίθουσας. Στη γκάμα της περιλαμβάνονται κλασσικά υπογούφερ ελευθέρου χώρου, εντοιχιζόμενα σε τοίχο ή οροφή, πλήρως αποκρυπτόμενα με σωλήνες ηχητικής μεταφοράς, έως υπογούφερ εξωτερικών χώρων, τα οποία φυτεύονται στο έδαφος! Η απίστευτη γκάμα των subwoofer της James Loudspeakers ξεκινά από ένα «μικρό» Δαυίδ με διάμετρο κώνου μόλις 6,5”. Το υπογούφερ αυτό συνοδεύει αποτελεσματικά μικρά και μεσαία συστήματα. Η γκάμα ολοκληρώνεται με ένα θηριώδες υπογούφερ διαμέτρου 21”, το οποίο είναι σε θέση να δονεί με τη ρώμη του τους θεατές στις ταινίες δράσης.

M213_iso_WEBrgb

Βασικό υλικό κατασκευής για τη James Loudspeakers είναι το αλουμίνιο. Μετά από πολύχρονη έρευνα και μελέτη που πραγματοποίησε ο οίκος διαπιστώθηκε ότι το αλουμίνιο, σε σύγκριση με τους κοινούς τύπους ξυλείας που χρησιμοποιούνται στη κατασκευή ηχείων, προσφέρει άριστα αποτελέσματα αντήχησης, μεγαλύτερη ακαμψία και οδηγεί σε μεγαλύτερο ωφέλιμο εσωτερικό όγκο στην καμπίνα χάρη στο μικρότερο πάχος. Η αντοχή του στο χρόνο και τη φθορά είναι τεράστια. Όλες οι καμπίνες των ηχείων της James Loudspeakers παράγονται από αλουμίνιο εξαιρετικής καθαρότητας, προερχόμενο από αεροναυπηγικές εφαρμογές, με τις συγκολλήσεις να γίνονται με υψηλή ακρίβεια.


Δείτε τη συγκριτική δοκιμή υπογούφερ από το περιοδικό HiTECH, όπου τα προϊόντα της James Loudspeakers αποσπούν κορυφαίες διακρίσεις!


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κατασκευαστές ηχείων Home Theater είναι η ομοιογενής ηχητική κάλυψη καθ’ ύψος και κατά πλάτος, έτσι ώστε όλοι οι θεατές της Κινηματογραφικής Αίθουσας να απολαμβάνουν άριστη ηχητική απόδοση. Ακόμη και σήμερα, γνωστοί κατασκευαστές ηχείων Κινηματογράφου, προερχόμενοι από σχολές στερεοφωνίας, δίνουν βαρύτητα κατά τη μελέτη και το σχεδιασμό με στόχο τη βελτιστοποίηση του ηχητικού αποτελέσματος σε ένα μόνο σημείο στο κέντρο της αίθουσας. Η κύρια αυτή θέση, “the money seat”, όπως την αποκαλούν στις ΗΠΑ -γιατί συνήθως είναι η θέση του ιδιοκτήτη- πράγματι απολαμβάνει καλό ήχο γιατί βρίσκεται στο ηχητικό sweet spot. Αφήνει όμως για τις υπόλοιπες θέσεις… ηχητικά απομεινάρια, δηλαδή ανακλάσεις, δευτερογενείς και φιλτραρισμένους ήχους. Όμως, οι Οικιακοί Κινηματογράφοι ποτέ δεν σχεδιάζονται μόνο για έναν, σε όποια θέση και αν κάθεται…

MQ84_iso_WEBrgb

Γνωρίζοντας τη δυσκολία να σχεδιαστεί ένα ηχείο, το οποίο θα προσφέρει γεμάτο Κινηματογραφικό ήχο με ευρεία ηχητική διασπορά για να καλύψει με πρωτογενή ήχο περισσότερες θέσεις, πολλές εταιρίες καταφεύγουν στη χρήση κόρνας για τη φόρτιση των υψηλών συχνοτήτων. Η χρήση κόρνας, η οποία είναι διαδεδομένη σε υλοποιήσεις αμφιλεγόμενου επιπέδου ακουστικής, επιτυγχάνει εν μέρει να λύσει το γρίφο ανάλογα με τη γωνία διασποράς που διαθέτει, αλλά στη θέση του παλαιού γρίφου τοποθετεί έναν νέο και μεγαλύτερο. Κύριο χαρακτηριστικό λειτουργίας της κόρνας, ιδιαίτερα σε ηχεία κινηματογράφου, είναι ο «επιθετικός» ήχος. Σαν αποτέλεσμα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο ηθοποιός βρίσκεται πολύ κοντά μας, με οξεία και ενίοτε ενοχλητική φωνή, ενώ στη πραγματικότητα ούτε η φωνή του διαθέτει τέτοια χροιά, ούτε θα έπρεπε να τον αντιλαμβανόμαστε τόσο κοντά μας, αλλά στην απόσταση της οθόνη προβολής. Ως εκ τούτου, για να γίνει υποφερτός (κυριολεκτικά!) ο συνδυασμός των δύο αυτών προβλημάτων, η ένταση διατηρείται πάντα χαμηλότερα από το επιθυμητό, με αποτέλεσμα την απώλεια του δυναμικού εύρους και, εν τέλει, της Κινηματογραφικής μαγείας που θα προσέφερε η ταινία.

Άλλες εταιρίες προτείνουν τη χρήση πολλαπλών ηχείων στο ίδιο κανάλι ήχου, ενώ άλλες – μάλλον για να καμουφλάρουν το πρόβλημα – επικαλούνται τη… μαγευτική και ακριβέστατη ακουστική των ηχείων τους, τα οποία σχεδιάζονται για σωστές ακροάσεις μόνο από… ένα άτομο τη φορά. Η πρωτοποριακή λύση της James αξιοποιεί τέσσερα tweeter σε γωνία 45 μοιρών μεταξύ τους.

Η λύση στο ίδιο κανάλι να χρησιμοποιούνται πολλά ηχεία με διαφορετικές γωνίες κλίσης μοιάζει γνώριμη καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στους εμπορικούς κινηματογράφους. Όμως σε Οικιακούς Κινηματογράφους μικρότερους από 120m² δεν βρίσκει εφαρμογή, καθώς δεν απαντάται μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ των καθήμενων, όπως συμβαίνει με τις σειρές των εμπορικών αιθουσών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση χρήσης δύο ή τριών ηχείων στο κανάλι διαλόγων σε έναν Οικιακό Κινηματογράφο 8 θέσεων, εμβαδού 50m², θα δημιουργηθούν πολλές δευτερογενείς ανακλάσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ηχούς, η οποία δύσκολα τιθασεύεται.

james_soundbar

Για να δώσει απάντηση η James Loudspeakers εφεύρε μια λύση πρωτοποριακή, η οποία απογειώνει τον ήχο για όλους τους θεατές. Με επαναπροσδιορισμό της θέσης των tweeter στη καμπίνα και αύξηση τους από 1 σε 4 ανά ηχείο κατάφερε να δημιουργήσει μια ηχητική αυλαία που προσφέρει την ίδια ποιότητα ήχου σε όλες τις θέσεις των θεατών. Η “διάταξη Quad”, όπως ονομάστηκε από τον οίκο, είναι σταυροειδής και διαθέτει εσωτερική γωνία 45º. Για την αποφυγή διασταυρούμενων ηχητικών κυμάτων τοποθετείται κοντά στο σημείο εκπομπής κεντρικός απορροφητής συχνοτήτων, ο οποίος διασφαλίζει ότι ο ήχος θα φτάσει όλους τους θεατές διαθέτοντας την ίδια καθαρότητα και υφή.

Εκτός της καινοτομικής διάταξης Quad, τα tweeter της James Loudspeakers κατασκευάζονται με τις πλέον σπάνιες πρώτες ύλες που θα συναντήσετε σε ηχεία Home Theater. H κορυφαία της σειρά «BE Reference» χρησιμοποιεί tweeter από βηρύλλιο φτάνοντας σε απόκριση τα 40 kHz, ενώ η προηγούμενη καλύτερη σειρά, η «QX» με tweeter από αλουμίνιο, αγγίζει τα 24kHz. Αμφότερες πάνω από τα όρια της ανθρώπινης ακοής!

james-loudspeaker-logo